Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo zahájí prodej vstupenek na festival Čekání na Václava
28.08.2023

zpět


Klicperovo divadlo zahájí prodej vstupenek na festival Čekání na Václava
Klicperovo divadlo připravilo další ročník festivalu Čekání na Václava, kterým tradičně již od roku 2004 zahajuje svoji divadelní sezónu. Měsíční událost je orámována dvěma státními svátky, Dnem české státnosti 28. 9. a Dnem vzniku samostatného Čs. státu 28. 10. Diváci mají na 15 představeních a dvou koncertech unikátní příležitost vidět v Hradci Králové renomované divadelní soubory z Ostravy, Prahy, Českých Budějovic, Ústí nad Labem, Liberce, Kladna či Jihlavy a porovnat jejich nabídku představení s domácí tvorbou. Předprodej vstupenek bude zahájen v pondělí 28. srpna v 10 hodin.
 
O zahájení se ve čtvrtek 28. 9. postará na Hlavní scéně tradiční host – Divadlo Petra Bezruče s inscenací PROCES. Dramatizace slavného románu Franze Kafky, který přináší absurdní příběh o manipulaci, lidské úzkosti a touze po životě, režíroval umělecký šéf ostravského souboru Jan Holec.
 
Ve Studiu Beseda připadne zahajovací představení na Divadlo D21, které do Hradce Králové přiveze adaptaci kultovního románu francouzského spisovatele a muzikanta Borise Viana PĚNA DNÍ. Tento lehkonohý, fantaskní, humorný i zdrcující výlet do krajiny srdce nastudoval reřisér Jakub Šmíd a v roli Chloé se představí Jaroslava Košková, kterou diváci mohou znát z hradecké inscenace Hana.
 
Dalším tradičním podzimním hostem je Divadlo Járy Cimrmana. To odehraje v pátek 29. 9. na Hlavní scéně představení DOBYTÍ SEVERNÍHO PÓLU se Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli. 
 
Velkým diváckým hitem se ihned po své premiéře stala nová konverzační komedie Petra Zelenky plná zábavných a obskurních situačních zvratů FIFTY. Dejvické divadlo ji uvede ve čtvrtek 5. 10. na Hlavní scéně. V hlavních rolích se představí Ivan Trojan, Václav Neužil či Veronika Khek Kubařová.
 
Cynická besídka s katarzí – to je podtitul představení DESTRUKCE, které v Divadle X10 nastudoval režisér Ondřej Štefaňák. V adaptaci ceněného románu sociologa a publicisty Stanislava Bilera se mísí groteskní apokalyptičnost s humanistickým přesahem. Představení se odehraje v pátek 6. 10. ve Studiu Beseda a slibuje silný divácký zážitek.
 
 
V průběhu celého festivalového týdne se do Hradce Králové vrátí řada hereckých osobností, které byly členy uměleckého souboru Klicperova divadla. To je případ i představení VALČÍK NÁHODY pražského Divadla v Dlouhé, ve kterém exceluje Jan Sklenář a které uvedeme ve Studiu Beseda v sobotu 10. 7. Tato komorní hra francouzského dramatika Victora Haïma o životě samotném představuje muže a ženu, jejichž příběh se roztáčí ve zběsilém valčíku otázek a odpovědí plných ironie a nadsázky.
 
Neděle 8. 10. bude na Hlavní scéně patřit původnímu muzikálu NAD SÁZAVOU, který autorskou cestou mapuje různorodost jednoho z nejdéle provozovaných českých hnutí – trampingu. V režii Michala Zetela jej připravilo Horácké divadlo Jihlava.
 
 
Ve stejný den se pak ve Studiu Beseda odehraje představení S PREZIDENTEM V DIVOČINĚ pražského Divadla v Řeznické. Hra přináší fiktivní setkání velikánů ze světa vědy a průmyslu – Thomase Alvy Edisona a průkopníka automobilového průmyslu Henryho Forda – spolu s prezidentem USA W. G. Hardingem, který se prezidentem nikdy stát nechtěl. V režii Lukáše Pečenky hrají Jan Vlasák, Jiří Štrébl a Adrian Jastraban.
 
Režisérka Martina Schlegelová nastudovala spolu s „old stars teamem“ Divadla LETÍ inscenaci DŽÍPY. Někteří Džíp získají jako součást výbavičky při narození, jiní si na něj neušetří za celý život. Komedie německy píšící autorky Nory Abdel-Maksoud slibuje zážitek, který vás naštve i rozesměje v libovolném poměru, a pražský soubor ji uvede ve Studiu Beseda v úterý 17. 10.
 
V programu Čekání na Václava nebude chybět ani nejslavnější tragédie všech dob HAMLET, tentokrát ale v originálním pojetí režiséra Jakuba Čermáka. V podání souboru Jihočeského divadla jej diváci budou moci zhlédnout ve čtvrtek 19. 10. ve Studiu Beseda.
 
 
Inscenace ŽELARY je divadelní adaptací dvou knížek Květy Legátové sledujících osudy svérázných obyvatel zapadlé vsi během 2. světové války a německé okupace. Strhující příběh nezdolných lidí z beskydských horských strání v režii Jakuba Nvoty uvede liberecké Divadlo F. X. Šaldy v úterý 24. 10. na Hlavní scéně.
 
Činoherní studio Ústí nad Labem přiveze ve čtvrtek 26. 10. do Studia Beseda dnes již ikonickou divadelní hru amerického dramatika Davida Mameta AMERICKÝ BIZON. Herecký koncert v čele s Romanem Zachem nepostrádá nejen napětí, ale i humor.
 
Na své si přijdou i milovníci parodií detektivních románů. Hra 39 STUPŇŮ získala Cenu Laurence Oliviera pro nejlepší komedii roku. V nastudování Městského divadla Kladno ji mohou diváci vidět v pátek 27. 10. ve Studiu Beseda.
 
Závěrečný festivalový den v sobotu 28. 10. přinese dvě skvělé inscenace. Ve Studiu Beseda se představí Komorní scéna Aréna s představením NA DOTEK. Slavná hra Patricka Marbera, která v době svého prvního uvedení vzbudila pohoršení svým námětem i místy dost vulgárním jazykem, přináší zamyšlení nad tím, zda jsme vůbec ještě schopni rozpoznat lásku. A pokud ne, zda si ji vůbec zasloužíme.
 
Závěrečným představením na Hlavní scéně pak bude PRAVOMIL  inscenace, kterou v Divadle v Dlouhé nastudoval režisér Tomáš Dianiška. Adaptace románu nositele ceny Magnesia Litera Petra Stančíka je inspirovaná skutečným osudem hrdiny, který ovlivnil události a životy celých generací. V hlavních rolích se představí Pavel Neškudla, Jan Sklenář, Štěpánka Fingerhutová a Miroslav Zavičár.
 
 
K festivalu Čekání na Václava patří tradičně i koncerty. První z nich se uskuteční v sobotu 30. 9. na Hlavní scéně. KONCERT PRO MR. SHAKESPEARA je velkolepým pojetím Shakespearova díla ve verzi pro 8 herců/zpěváků a v doprovodu 5 skvělých muzikantů pod vedením skladatele Daniela Fikejze. Účinkují Richard Tesařík, Miroslav Etzler, Kateřina Pechová, Jan Sklenář a další.
 
 
Velkým zážitkem bude i koncert BÁRY BASIKOVÉ & BLUE CIMBAL. Jedna z nejoriginálnějších českých zpěvaček spojila svůj nezaměnitelný hlas s poprockovou kapelou, kde kytary nahradil electro-cimbal. Hity jako Souměrná, Veni Domine aj. střídají lidové písně, kterým Bára v netradičních aranžích dává nový osobitý rozměr.
 
Předprodej vstupenek na festival Čekání na Václava bude zahájen v pondělí 28. 8. v 10 hodin. Vzhledem k přednostním rezervacím pro předplatitele Klicperova divadla může rezervační systém hlásit u některých představení „vyprodáno“. Doporučujeme ale průběžně sledovat webové stránky, kde se je ještě mohou objevit v průběhu následujících dní volná místa po nevyzvednutých internetových rezervacích. Předprodej vstupenek probíhá prostřednictvím stránek www.klicperovodivadlo.cz a v obvyklých kamenných předprodejích.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist