Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Zažít Hradec jinak – letos s trasou po historickém centru i kultuře
06.09.2023

zpět


Zažít Hradec jinak – letos s trasou po historickém centru i kultuře Letošní celorepubliková akce Zažít město jinak míří i letos také do Hradce Králové. Sousedská komunitní setkání bude 16. září od 14 do 18 hodin pořádat hned pět pořadatelů v historickém centru města. Stejně jako v minulém roce chystá program Malé náměstí, Klicperovo divadlo a Centrum uměleckých aktivit. Nově se připojí také kavárna MOKKA ODA v ulici V Kopečku a Filharmonie Hradec Králové, která připravuje prohlídku budovy i hudební vystoupení. Všechny pořadatele propojí společná hra pro děti.

„Naším záměrem bylo nejen uspořádat sousedské setkání, ale také propojit všechny zastávky tak, aby si návštěvník prošel celou trasu, a nezůstal jen na jednom místě. Chceme, aby každý, kdo přijde, poznal i místa, kam by třeba normálně nezašel nebo o jejich existenci možná ani neví. Poznat město v jiných souvislostech, potkat se s novými lidmi a užít si netradiční odpoledne, to je oč tu běží,“ zve na Zažít Hradec jinak Ilona Mach z akční skupiny Divá bába, která zabydluje Malé náměstí.
Pro děti bude na každém z pořádajících míst připravena jednoduchá aktivita, za kterou získají razítko. Výtvarné aktivity, hádanky nebo drobné úkoly snadno vyřeší děti školního věku. Počítá se ale samozřejmě i s tím, že mohou pomoct nebo poradit rodiče. Za pět nasbíraných razítek dostane „sběratel“ drobný dáreček, který si může vyzvednout ve Filharmonii nebo na Malém náměstí.
Jednotlivá stanoviště ale samozřejmě chystají atraktivní program i pro dospělé – na Malém náměstí to bude mj. vystoupení DJ Ondatry, swap květin nebo výtvarná dílna. Klicperovo divadlo představí svůj herecký soubor a nabídne možnost navrhnout vlastní kostým. Centrum uměleckých aktivit zve na prohlídku budovy s ateliéry a technologicky vybaveným studiem. MOKKA ODA je zastávkou s příjemnou zahrádkou a současnou muzikou a ve Filharmonii si může návštěvník vyrobit třeba jednoduchý hudební nástroj.

Zažít Filharmonii jinak
„Těší nás, že se letos poprvé podílíme na programu slavností Zažít město jinak. U nás ve Filharmonii Hradec Králové máme pro návštěvníky připravenou komentovanou prohlídku budovy, výrobu hudebních nástrojů, akční malbu, vystoupení smyčcového kvarteta nebo varhanní vystoupení s posezením na pódiu. Návštěvníkům také určitě přijde vhod možnost občerstvení v naší kavárně,“ zve Alois Neruda, mluvčí Filharmonie Hradec Králové.

Zažít město jinak – MOKKA ODA
„V naší kavárně MOKKA ODA bude pro příchozí připravena hádanka, jejíž odpověď budou muset účastníci vyjádřit kresbou. Takto to zní možná složitěji, než to doopravdy bude, ale malou nápovědu vám už můžeme říct dopředu – tématem bude příprava kávy. Příjemné prostředí a náš barový DJ pak pro vás zajistí ty nejlepší podmínky,“ zve k návštěvě majitel kavárny Jan Krejčí a dodává, že na sobotu chystá také výběr dortů, koláčů, italskou foccaciu a další dobroty.

Zažít město jinak – Tomkova / Klicperova
„I když letos v ulicích Klicperova a Tomkova stále probíhají výkopové práce, přesto se 16. září hodí do gala. Centrum uměleckých aktivit ve spolupráci s místními podniky Twist slow fashion a květinářstvím Do vázy připravilo pro návštěvníky pouliční fotoateliér. Ve spolupráci s My Street Films nebude chybět pásmo vybraných krátkých dokumentárních filmů. V Galerii za Galerií bude ke zhlédnutí nová výstava Art. Do. Drag, která představuje díla tří umělců, kteří na sebe při vytváření nebo prezentaci svých děl berou specifická alter-ega nebo "PERSONU" sloužící jako prostředky pro získaní větší svobody projevu. Zájemci se také mohou přihlásit na fotografický workshop – procházku městem, kdy budou pod vedením lektora zachycovat architekturu či život Hradci Králové,“ uvádí ředitelka Centra uměleckých aktivit Martina Erbsová.

Zažít Klicperovo divadlo jinak
„Programem Zažít město jinak u Klicperova divadla bychom chtěli navázat na minulý ročník, který se setkal se skvělým diváckým ohlasem. Zopakujeme nejen to, co mělo loni u diváků největší úspěch, ale přidáme i další program, díky kterému se diváci budou moci potkat s našimi herci a zažít Klicperovo divadlo úplně jinak, než jsou během celé sezóny zvyklí,“ říká Martin Sedláček z Klicperova divadla.

Diváci tak mohou absolvovat speed dating, neboli rychlé rande, zahrát si divadelní kvíz, nebo se přidat k workshopu na letní scéně. Otevřena bude rovněž i půjčovna divadelních kostýmů. A protože v této sezóně divadlo chystá i inscenaci ze zákulisí kulinářské show, podělí se herci i o své kuchařské umění. Pro děti se ve spolupráci s Centrem uměleckých aktivit na letní scéně Klicperova divadla chystá pohádka O šípkové Růžence v podání Divadla u staré herečky. Poté na odpolední program naváže od 19 hodin představení na hlavní scéně. Inscenace Doma, jsem zlato je jednou z nejúspěšnějších inscenací na repertoáru Klicperova divadla.
Zažít Malé náměstí jinak

„Prostor Malého náměstí se během sobotní akce rozžije hudebním setem hradeckého cestovatele a krále džungle DJ Ondatry, který vytvoří atmosféru a naladí na příjemné odpoledne. Výtvarné dílny chystají výtvarnice Dominika Cyprová a Kateřina Zelingerová, výměnu neboli swap květin, mobilní cykloservis, ale i občerstvení zajistí tradičně kavárna Bajkazyl. Chybět nebude ani několik stánků lokálních výrobců a otevře také Antikvariát Na Rynku. Novinkou bude lingvistický koutek Stammtisch. Vítáme ale i příchozí s vlastními aktivitami – přinést si mohou deskové hry, karty nebo přijít třeba s badmintonem,“ zve na Malé náměstí akční skupina Divá bába.

Akce probíhá souběžně v sobotu 16. září od 14 do 18 hodin na Malém náměstí, u Klicperova divadla, v Centru uměleckých aktivit, kavárně MOKKA ODA V Kopečku čp. 84 a Filharmonii Hradec Králové.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist