Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Narozeniny Martina Brunnera otce a syna oslaví Filharmonie společným koncertem
11.11.2023

zpět


Narozeniny Martina Brunnera otce a syna oslaví Filharmonie společným koncertem Sedmdesát a čtyřicet – tolik let letos oslaví jazzoví muzikanti Martin Brunner st. se synem. Dvojí kulatiny se rozhodla Filharmonie Hradec Králové oslavit společným koncertem obou hudebníků. Po dlouhé době se tak oba setkají na jednom pódiu a v doprovodu kapely Martin Brunner band a kytaristy Jaroslava Šindlera. Mimořádný koncert s názvem Brunner na druhou se odehraje v komorním prostředí Studia Beseda 18. listopadu od 20 hodin.
„Domnívám se, že Filharmonie Hradec Králové jako jedna z největších hudebních institucí ve městě a kraji by se měla starat o připomínání důležitých hudebních osobností, které přispěly k rozvoji kulturního života v Hradci Králové – a to napříč žánry. Myšlenka na společný koncert vznikla přímo od Martina Brunnera staršího. Myslím, si, že se přeci jenom otci a synovi nestává tak často, aby vystupovali společně na jednom pódiu a při stejné příležitosti,“ popisuje, jak vznikl nápad na společný koncert ředitel hradecké filharmonie Vladimír Šrámek a dodává, že výběr prostoru s Martinem Brunnerem starším pečlivě zvažovali. Nakonec padla volba na Besedu Klicperova divadla. „Myslím, že je to ideální sál jak kapacitou, tak atmosférou a ze všech prostor v Hradci připomíná nejvíce kultivovaný jazzový klub,“ dodává Šrámek.
Pro otce a syna Brunnerovi to nebude jejich první společný koncert. Hudebníci si ale spolu příliš často nezahrají. Naposledy to bylo před dvěma lety na Nábřeží jazzmanů, předtím právě na podobném společném narozeninovém koncertě v Praze. „Když jsem konečně začal trochu víc hrát a cvičit na klavír, věnoval jsem se hlavně klasické hudbě a práce na konzervatoři jsem měl tolik, že mi na společné hraní a improvizování vůbec nezbýval čas. A potom už jsem byl v Praze, kde se věnuji hlavně své hudbě, která je poměrně hodně vypsaná, takže máme s tátou trochu odlišné hudební světy, přestože jsou oba jazzové,“ dodává k tomu Martin Brunner mladší. Jeho otec dodává, že potkat se na jednom pódiu není jednoduché – každý totiž bydlí jinde. Zároveň ale přiznává, že je to také záležitost generační.
Přesto, nebo právě proto se ale oba jazzmani navzájem inspirují. „Hlavně řešíme, co posloucháme, co vyšlo nového, jak se nám co líbí. Nebo naopak co zrovna posloucháme starého. Bavíme se o Martinových nových projektech a já s ním konzultuju třeba, co ještě jde a co je už možná moc při mých sólových improvizovaných projektech. Dokáže mě i povzbudit,“ vysvětluje Martin Brunner starší. Jeho syn mu zase přiznává dobrý čich na kvalitní hudbu. Povzbuzením mu je, pokud se otci líbí Martinovy projekty.
V něčem se ale přece neshodnou. Podle slov mladšího z Brunnerů už roky vedou debatu o interpretačních možnostech klasických a jazzových muzikantů. Rozdílný pohled mají také na klasickou hudbu.
Oba pánové ale mají společnou vlastnost – píli – téměř nepřetržitě totiž oba hrají, nahrávají a přemýšlejí nad dalšími projekty. Martin Brunner starší spíše nad těmi improvizačními, ve kterých hledá nové příležitosti a hudební výzvy. Martin Brunner syn zase připravuje další koncert s hradeckou filharmonií, kde by měl uvést premiéru svojí nové skladby.
Na co se mohou těšit posluchači narozeninového koncertu, nebudeme předjímat. Jisté ale je, že půjde o mimořádný zážitek.
---
Martin Brunner st. (1953) je jazzový flétnista, pedagog a zakladatel a bývalý ředitel a dramaturg festivalu Jazz Goes to Town. Je také matadorem mnoha hudebních festivalů v České republice i ve světě a držitelem mnoha prestižních ocenění, např. 1. místo Zlaté vřídlo v Karlových Varech na Československém jazzovém festivalu (viz foto) nebo Zvláštní cenu na festivalu uměleckých agentur v Ústí nad Labem, cenu za dramaturgii v Přerově a řadu dalších cen.
Na pódiu se Martin Brunner starší setkával s mnoha předními českými hudebníky, ale také s osobnostmi zakořeněnými v Hradci Králové – třeba Jiřím Vyšohlídem. Jeho jméno je spojeno s také s kapelami Ventil duo, Orchestr Kontraband – tj. skupiny osmnácti! jazzových hudebníků, se kterým získal 1. cenu na festivalu big bandů v Dortmundu. Přehlédnout se nedají ani skupení Jazz Fragment, Spektrum nebo Znamení dech. V současnosti vystupuje nejčastěji s kytaristou Jaroslavem Šindlerem.
Martin Brunner (1983) je jazzový klavírista, klávesista, pedagog a skladatel. Vystudoval klasický klavír na Konzervatoři v Pardubicích a skladbu na Konzervatoři Jaroslava Ježka u Karla Růžičky a Milana Svobody. Mimo své sólové hudební dráhy se věnuje především komponování hudby pro klasické komorní soubory, jazzový orchestr Concept Art Orchestra i pro řadu hudebních uskupení i osobností. Jeho skladby nelze jednoduše zařadit pouze do jedné škatulky. Martin Brunner se přirozeně pohybuje napříč žánry od zmíněné klasické hudby, přes rock a pop až k jazzu. Na jednom pódiu vystupuje s různými hudebníky, jako jsou Jiří Šimek Electric Madness, Klára Vytisková, Beata Hlavenková, James Harries, Lenka Nová, Michal Horáček, Lucia Šoralová a další. S Lenkou Dusilovou se podílel na natáčení jejího úspěšného alba „Řeka. Je nositelem mnoha ocenění, např. Ceny Anděl v kategorii Jazz za album Prague Six s Concept Art Orchestra, za skladbu roku Behind the Clouds v soutěži OSA/Bohemia Jazz Fest i Jazz Prix v českoněmeckésoutěži s Miroslav Hloucal Quartet.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist