Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Prolínání kultur a žánrů - projekt Konektiv míří do Hradce Králové
04.12.2023

zpět


Prolínání kultur a žánrů - projekt Konektiv míří do Hradce Králové

 V rámci projektu Konektiv on tour se v Hradci Králové 9. prosince ve Studiu Divadla Drak představí nová hudební spojení, kde se prolínají rozmanité hudební žánry a kultury, ze kterých jednotliví hudebníci pocházejí. Radikální spojení rozličných tvůrčí přístupů vybízí k hledání vzrušujících a nepředvídatelných výsledků a zároveň symbolizuje jednoznačné odmítnutí předsudků vůči cizincům a příslušníkům menšin.

  Portugalskou zvukovou umělkyni Saru Pinheiro a českou zpěvačku a producentku Fæ Bestia spojuje zájem o objevování nových způsobů vyjádření pohybujících se na hranici mezi hudbou a zvukem. Zatímco Sara se věnuje zejména terénním  nahrávkám a vícekanálovým zvukovým instalacím, své hledání přetavuje do netradičně strukturovaných písní, ve kterých se prolínají prvky folku, R&B nebo elektronické i klasické hudby.

  Propojení výrazně odlišných hudebních světů nabídne spolupráce Iana Mikysky, skladatele a intermediálního umělce, jehož tvorba se často zabývá pomíjivostí, kontemplací nebo vztahem mezi zvukem a dalšími uměleckými disciplínami, a kapely Dunjingarav, jejíž repertoár tvoří zejména tradiční písně evokující v posluchačích nekonečné stepi jejich rodného Mongolska.

  Hluboké a komplexní hudební tradice, které se dlouhá staletí vyvíjely paralelně tisíce kilometrů od sebe, se protnou ve společném vystoupení mistra hry na barokní loutnu a její basovou variantu, theorbu, Marka Kubáta, a Chaitanyi Bhata, který se pod vedením věhlasných guruů vypracoval na mistra pěvecké techniky severoindického žánru Khayal.

  „S Konektiv Nights se zaměřujeme na vytváření jedinečného prostoru pro umělce, kteří zde objevují nové tvůrčí metody a hudební tradice, kombinují je se svými vlastními přístupy a ukazují, jak kreativní spolupráce může překonávat kulturní i žánrové bariéry“, říká iniciátor projektu Pavel Kraus.

  Ceny vstupenek jsou rozdělené tak, aby umožnily návštěvníkům přispět měrou, která jim nejlépe vyhovuje. Kategorie nejsou nikterak podmíněné a ke všem návštěvníků příznivé. „Navíc kombinace studiové scény Divadla Drak a jeho intimní atmosféry, kterou jsme i letos pro hudebně rozmanité kolaborace opět vybrali, je zárukou mimořádného zážitku“, dodává Zdeněk Konečný z pořádajícího královehradeckého kolektivu MENU.

 

  V roce 2023 se Konektiv Night koná již pošesté, na minulých ročnících se ve spolupráci představili například Ema Brabcová z kapely Khoiba s experimentální perkusistou Eliou Morettim původem z Itálie, přední česká harfistka Mariana Jouzová s z Egypta pocházejícím producentem vystupujícím pod jménem Qow nebo kytarový virtuóz Tomáš Niesner a hráčka na jakutský chomus Aldana Duoraan. Konektiv je hrdým podporovatelem Iniciativy Hlavák, uskupení pomáhající lidem, kteří jsou z různých důvodů nuceni opustit své domovy – ať už tito lidé přijíždějí přímo ze zemí sužovaných válkou, chudobou a z dalších vážných důvodů, nebo přijíždějí na nádraží po propuštění z českých detenčních zařízení, uprchlických táborů nebo z cizinecké policie.

  Koncertní večer Konektiv se v tomto roce konal již v Praze a Brně. Konektiv navíc letos nabídl i podcastovou sérii Konektiv Talks, přinášející rozhovory s umělci.

 

FOTOGRAFIE KE STAŽENÍ:

https://drive.google.com/drive/folders/1V8fKw0vgRKJG05HA_BJoXc0_KP6zdJXe

YouTube: https://www.youtube.com/@konektiv3994/featured

Podcast Konektiv Talks: https://podcasters.spotify.com/pod/show/konektiv

Fb událost Hradec Králové: https://www.facebook.com/events/654325390151023

https://www.facebook.com/konektivnet

 

 

Vystupující:

 

Sara Pinheiro je tvůrce zvuku. Zvučí, stříhá, mixuje a nahrává zvuk pro film a videoart. Ve své sólové praxi vytváří akustické skladby, obvykle pro vícekanálové performance, rozhlasové vysílání nebo instalace na místě. Její zájmy se postupně rozšířily o klimatickou problematiku ("Future Landscapes" a SHLUK) nebo g enderovou problematiku ("regardless"). Její doktorandský projekt je na praxi založený výzkum pojmenovaný "Acousmatic Foley".

 

Fæ Bestia (aka Josefina Trantinova) je pražská zpěvačka a producentka, která tvoří hudbu plnou opojných, temných melodií, tribalových beatů a éterických vokálů. Hudbu začala tvořit během první vlny pandemie COVID a letos v březnu vydala své debutové album ALEGORIE. Využívá experimentální R&B a trap s českými texty a vytváří tak most mezi snem a realitou.

 

Ian Mikyska je skladatel a intermediální umělec, který se pohybuje převážně na okrajích zvuku, tvoří instalace, videa, divadlo, texty a další formy. Hraje komponovanou i improvizovanou hudbu na kytary a violu da gamba, spoluzaložil soubory Prague Quiet Music Collective a Stratocluster. Jeho tvorba se často zabývá pomíjivostí, kontemplací, vztahy mezi použitými médii či rozdílem mezi konceptuálním a percepčním vnímáním.

 

Dunjingarav je hudební skupina založená v roce 1997 a pojmenovaná podle známé

mongolské hory. Skupina se specializuje na tradiční písňový repertoár, který zachycuje podstatu nekonečné mongolské stepi. Na koncertě skupinu zastoupí její kapelník a hráč na strunný nástroj morin khuur Badam Bolor a také Narangerel Chimeddorj, mistr třístrunného drnkacího nástroje známého jako šudraga.

 

Chaitanya Bhat už od mládí projevoval výrazný hudební talent. Pod vedením renomovaných guruů se vzdělával v hindustánské klasické vokální hudbě, aby si osvojil nuance bohatě zdobeného žánru známého jako Khayal. Vystupoval v různých městech, často spolupracoval v duetech nebo poskytoval hudební podporu tanečním recitálům. Chaitanya, umělec s hodnocením B pro All India Radio, vydal dvě klasická alba.

 

Marek Kubát je v Brně usazený hráč na kytaru, loutnu a basovou loutnu – theorbu.

Vystudoval na Akademii staré hudby v Brně a v současné době pravidelně vystupuje s řadou barokních ansámblů jako Ensemble Damian, Hof-musici nebo v projektech barokní hudby Polské Filharmonie Bałtycké. Často zároveň spolupracuje se skladateli soudobé hudby (Tomáš Hanzlík, Matěj Kroupa nebo Vít Zouhar) nebo s Ateliérem muzikálového herectví na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist