Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo uvede Hamleta v režii Pavla Kheka
14.12.2023

zpět


Klicperovo divadlo uvede Hamleta v režii Pavla Kheka Čtvrtou letošní premiérou bude v Klicperově divadle inscenace Hamlet v režii uměleckého šéfa Pavla Kheka.  Premiéra se uskuteční 16.12. 2023 na Hlavní scéně. V nejslavnější tragédii všech dob se v hlavní roli dánského prince představí Vojtěch Říha. 
 
Na jeviště Klicperova divadla se vrací největší dramatik všech dob William Shakespeare – a to rovnou se svojí nejslavnější hrou. Přesná datace vzniku hry není známá, ale první kvartové vydání bylo uveřejněno roku 1603. Výtisky druhého kvarta nesou vročení 1604 a 1605 a první foliové vydání šestatřiceti Shakespearových her vyšlo v roce 1623. Hamlet se hraje v divadlech po celém světě a každou minutu někde na světě začíná nějaké představení.  
 
Klicperovo divadlo patří mezi pět českých divadel, která se v letošní sezóně rozhodla Hamleta nazkoušet. Dále se jedná o Městské divadlo Brno, Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, Národní divadlo Praha a Národní divadlo Brno. Hamlet byl několikrát i zfilmován. Mezi nejslavnější verze patří film v režii Laurence Oliviera poctěný v roce 1948 hned čtyřmi Oscary. Hamleta si na stříbrném plátně zahrál také třeba Mel Gibson (režie Franco Zeffirelli, 1990) nebo Kenneth Branagh (režie Kenneth Branagh, 1996). 
 
Režisér Pavel Khek inscenuje svoje shakespearovské tituly v překladu Martina Hilského, s nímž ho pojí mnohaleté přátelství i opakované divadelní spolupráce. K novince režisér říká: „Rozhodli jsme se pro komornější obsazení, protože jsme chtěli hru zaměřit na Hamletovu osobnost a jeho rodinu. Politický aspekt hry jsme mírně upozadili, jelikož pro nás byl důležitý mladý člověk, který je zmaten ve světě a oporu nenachází ani v rodině. Zároveň je podle mě Hamlet skutečně nejlepší hra, která kdy byla napsána. Neztrácí na své aktuálnosti, protože do sebe vždycky nějakým způsobem nasákne dobu, ve které daná inscenace vzniká.“ Dramaturgyně Lenka Smrčková jeho slova doplňuje: „Pro mě je to hra o paměti a o tom, jak nám může modulovat realitu. Na jejím počátku je zločin, který se stal ještě před první stránkou. Je to svým způsobem detektivka, jež se snaží odhalit vraha.  Odehrává se sice v nejvyšších patrech dánské královské rodiny, ale postavy mají zcela obyčejné city a emoce. Hamlet řeší svůj vztah s rodiči, přátelské a milostné vztahy, a snaží se vyznat v komplikovaném světě, který je často náročným místem k žití, a to známe moc dobře všichni.“ 
 
Představitel Hamleta Vojtěch Říha ke své doposud největší roli říká: „Baví mě, že jsme Hamleta pojali hodně jako rodinné drama, kde se řeší primárně vztahy. Pavel Khek je náročný režisér, ale práce mě s ním velmi baví, protože má jasnou představu, kudy chce příběh vést. Kromě činohry se diváci mohou těšit i na prvky fyzického divadla a na šerm.“
 
Do inscenačního týmu režisér Pavel Khek přizval svoje spolupracovníky z úspěšné Prašiny: hudebního skladatele Ivana Achera a výtvarníka Jozefa Huga Čačka. Kromě nich na inscenaci pracovala i dramaturgyně Lenka Smrčková. Do svého týmu nově režisér přibral i choreografku Ivanu Hannichovou, choreografa bojových scén a šermu Petra Nůska a hlasovou poradkyni Evu Spoustovou. 
 
William Shakespeare: Hamlet
 
Hrají: 
Vojtěch Říha, Jiří Zapletal, Martina Nováková, Jan Vápeník, Martina Czyžová, Martin Klapil, Josef Čepelka a Karel Pešek
 
Tvůrčí tým: 
Překlad: Martin Hilský
Hudba: Ivan Acher
Výprava: Jozef Hugo Čačko
Pohybová spolupráce: Ivana Hannichová
Hlasová spolupráce: Eva Spoustová
Šerm: Petr Nůsek
Dramaturgie: Lenka Smrčková
Režie: Pavel Khek
 
Premiéra: 16. prosince 2023 na Hlavní scéně

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

V neděli 1. prosince se v Klicperově divadle uskuteční koncert Barbory Polákové v rámci jejího připravovaného turné Něhy.

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist