Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Amatérští divadelníci míří i letos do Červeného Kostelce
10.02.2024

zpět


Amatérští divadelníci míří i letos do Červeného Kostelce

Už 27. ročník přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla bude hostit od 15. do 18. února Divadlo J. K. Tyla v Červeném Kostelci. V letošním roce se během čtyř dnů představí celkem dvanáct inscenací divadelních souborů z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na diváky tu čekají především komedie, chybět ale nebude ani autorské divadlo a špetka hudby. Ty nejlepší soubory postoupí na celorepublikovou přehlídku ve Volyni.

 

„Festival v Červeném Kostelci nabízí každoročně rozmanitost témat i způsobů zpracování jednotlivých titulů. Za roky, kdy se tu přehlídka odehrává vzniklo neobyčejně silné pouto mezi divadelníky a diváky. A právě podpora místního publika je pro soubory silnou motivací. Domácí soubor DS Na TAHU je navíc skvělým rozmazlujícím hostitelem, který nenechá nikoho z přítomných o hladu ani žízni,“ zve do Kostelce koordinátorka přehlídky Kateřina Fikejzová Prouzová z Centra uměleckých aktivit v Hradci Králové. Dodává také, že přehlídka v Červeném Kostelci je jedinečným a osobním zážitkem. Festivalová atmosféra se těžko popisuje, musí se zažít na vlastní kůži. Nejlépe ji možná vystihuje hashtag, který používá kostelecký festival na sociálních sítích – #tadyjsmedoma.

 

Dvanáct představení ve čtyřech dnech

Čtyřdenní přehlídka letos hostí dvanáct souborů. Sedm z nich je z Královéhradeckého kraje, pět dorazí z kraje Pardubického. Dalších sedm přihlášených inscenací se do Kostelce nedostalo. Pořadatelé je museli z kapacitních důvodů odmítnout – na jejich uvedení už nezbýval v programu čas.

I tento ročník přehlídky přeje komediím. Diváci se tak mohou smát doslova od rána do večera, ať už půjde o komedie romantické, hudební, černé, hořkosladké nebo typické anglické. Chybět ale nebude ani autorská tvorba – např. inscenace Když končí hra, která přehlídku 15. února odstartuje, České moře Davida Drábka v podání týnišťského souboru TEMNO, nebo Don Q. a Děvka nebeská kosteleckého divadelního souboru NA TAHU. Za srdce chce diváky chytit třeba milostné drama Fernando Krapp mi napsal dopis.

 

Komedie v převaze

Kostelecká přehlídka začne už v 10 hodin dopoledne ve čtvrtek 15. února. Začínající studentský ansámbl z Týniště nad Orlicí Pobertové přiveze hru Dominiky Vondráčkové v její vlastní režii. Jméno už jsme zmínili – bude to inscenace Když končí hra. Ta se odehrává v prostředí umělecké konzervatoře. Odpoledne nabídne DS Symposion z Třebechovic pod Orebem anglickou komedii o tchýních Jen pro zvané. Jak by mohly vypadat životy hlavních postav filmu Starci na chmelu po padesáti letech, vám večer poví DS VICENA z Ústí nad Orlicí. Úsměvný příběh s výmluvným titulem Se starci na chmelu… zrežíroval podle hry Dušana Sedláka Alexandr Gregar.

Situační komedie plná nedorozumění otevře 16. února páteční program. Jmenuje se Přes přísný zákaz dotýká se sněhu a přiveze ji Divadlo A1 z Hlinska. Silné milostné drama Fernando Krapp mi napsal dopis nastudoval soubor TRIARIUS z České Třebové. Pardubické Divadlo Exil, které se loni stalo vítězem červenokostelecké přehlídky, se bude letos ucházet o postup s černě natřenou romantickou komedií Neběhej s nůžkama v ruce.

Sobota 17. února začne absurdní klasikou Král Ubu aneb Mše za vznešené duše, kterou nazkoušela skupina HKU z královéhradeckého Divadla Jesličky Josefa Tejkla. Domácí soubor DS NA TAHU připravil autorskou komedii Don Q. a Děvka nebeská. Frašku o manželské nevěře Dámský krejčí přichystal DS J. K. Tyl Meziměstí. Sobotní menu uzavře TEMNO z Týniště nad Orlicí s hrou dramatika Davida Drábka České moře.

V neděli 18. února se poprvé na přehlídce v Červeném Kostelci představí Spolek divadelních ochotníků J. K. Tyl ze Sezemic. Vsadil na komedii z pera Antonína Procházky Jednotka intenzivní lásky. Přehlídku završí autorská inscenace Propuštěná v uvedení souboru OCHOS ze Smiřic.

A kdo zvolí tu nejlepší inscenaci?

O postupu na celostátní přehlídku činoherního divadla ve Volyni rozhodne pětičlenný lektorský sbor složený z profesionálních expertů. Ten bude poskytovat souborům zpětnou vazbu během tzv. rozborových seminářů. K těm se připojí také studenti Hradecké divadelní konzervatoře pod vedením Lukáše Riegra.
Po zhlédnutí všech inscenací pak za sebou porotci – divadelní profesionálové doslova zavřou dveře a odeberou se vybrat ty nejlepší. Mimo postupu na Divadelní Piknik do Volyně mohou vybrat také soubory, které doporučí k účasti na přehlídce Popelka v Rakovníku.

Předsedou poroty bude letos pedagog brněnské JAMU Aleš Bergman, z pražské DAMU přijede režisér Jakub Korčák a odbornice na mluvené slovo Regina Szymiková. Porotu doplní ještě další dvě dámy – dramaturgyně Petra Richter Kohutová a scénografka Lucia Škandíková.

 

 

Červený Kostelec 2024 – program

27. KRAJSKÁ POSTUPOVÁ PŘEHLÍDKA AMATÉRSKÉHO ČINOHERNÍHO A HUDEBNÍHO DIVADLA

Divadlo J. K. Tyla, 15.-18. 2. 2024

Pořádá Centrum uměleckých aktivit, Volné sdružení východočeských divadelníků, Městské kulturní středisko Červený Kostelec a Divadelní soubor NA TAHU s finanční podporou Královéhradeckého kraje a Ministerstva kultury ČR.

 

čtvrtek 15. února 2024

 

10:00-12:00

Pobertové – DS Jirásek, Týniště nad Orlicí

D. Vondráčková: Když končí hra

režie: Dominika Vondráčková

 

15:00-17:15

DS Symposion, Třebechovice pod Orebem

J. Kolár: Jen pro zvané

režie: Aleš Flajšman

 

19:00-20:10

DS VICENA, Ústí nad Orlicí

D. Sedlák: Se starci na chmelu…

režie: Alexandr Gregar

 

pátek 16. února 2024

 

10:00-12:30

Divadlo A1, Hlinsko

A. Procházka: Přes přísný zákaz dotýká se sněhu

režie: Stanislav Rytych

 

15:00-16:15

TRIARIUS, Česká Třebová

T. Dorst: Fernando Krapp mi napsal dopis

režie: Josef Jan Kopecký

 

19:00-20:45

Divadlo Exil, Pardubice

M. McKeever: Neběhej s nůžkama v ruce

režie: Tomáš Klement

 

sobota 17. února 2024

 

10:00-11:15

HKU – Divadlo Jesličky Josefa Tejkla, Hradec Králové

A. Jarry: Král Ubu aneb Mše za vznešené duše

režie: Zdeněk Tesař

 

13:00-14:45

DS NA TAHU, Červený Kostelec

P. Chicomolino: Don Q. a Děvka nebeská

režie: Vlastimil Klepáček

 

16:00-17:45

DS J. K. Tyl Meziměstí

G. Feydeau: Dámský krejčí

režie: Irena Kozáková

 

19:30-21:30

TEMNO – DS Jirásek, Týniště nad Orlicí

D. Drábek: České moře

režie: Eva Drábková

 

neděle 18. února 2024

 

10:00-12:15

SDO J. K. Tyl, Sezemice

A. Procházka: Jednotka intenzivní lásky

režie: Jana Kaucká

 

13:00-14:45

DOS OCHOS, Smiřice

M. Zbořil: Propuštěná

režie: Karel Syrový

 

16:30

Vyhlášení výsledků ve velkém sále

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

V neděli 1. prosince se v Klicperově divadle uskuteční koncert Barbory Polákové v rámci jejího připravovaného turné Něhy.

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist