Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ADALBERTINUM – duben 2024
21.03.2024

zpět


ADALBERTINUM –  duben 2024 Uvedené programy jsou realizovány za podpory statutárního města Hradec Králové.
 
 
Adalbertinum, Československé armády 300, 500 03 Hradec Králové
PÁNOVÉ, ZADEJTE SE !
Přijímáme chlapce do kurzů tance a společenské výchovy mládeže 2024.
Nabízíme páteční, vkusné a zábavné lekce, které vede renomovaný taneční mistr TOMÁŠ CHMELa TAK Dance KROK, hudební doprovod tanečního orchestru, příznivé kurzovné. Zahájení v září 2024.Přihláška k on-line vyplnění na www.adalbertinum.cz/kurzy.
 
PROHLÍDKY KOSTELA SV. MIKULÁŠE
Přijďte si prohlédnout interiér a vyslechnout příběh dřevěného kostelíku, který se snad už natrvalo usadil na svém místě – v Jiráskových sadech nedaleko soutoku Labe a Orlice. Termíny prohlídek naleznete průběžně na www.kostelsvatehomikulase.cz. Mimo vypsané termíny lze objednat (alespoň 48 hodin předem) prohlídku pro skupiny o počtu alespoň 10 osob.
 
1. - 30. dubna – Turistické informační centrum (Galerie Suterén), Eliščino nábřeží 626
JURA TŘOS – EMOCE A RADOST
Emoce je to nejdůležitější, co by měla fotografie přinášet a vyvolávat. A radost je nejdůležitější emoce a dělat lidem radost je jedna z nejkrásnějších věcí, co může člověk ostatním dělat. Jura Třos je členem Filharmonie Hradec Králové, kde působí už přes třicet let.
Fotografuje často (nejen) ve východních Čechách na různých akcích, koncertech, soutěžích atd., kde se snaží o zachycení pocitů a důležitých momentů a tím se pokouší dělat lidem radost.
 
4. dubna – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál - Adalbertinum
LENKA FILIPOVÁ                                                                                                                
Lenka Filipová je na české kulturní scéně značkou hudební kvality, úspěchu, ale i neobyčejné lidské skromnosti. Je jedinou českou interpretkou, která spojuje klasickou kytaru se zpěvem. Uslyšíte největší hity, šansony, keltské písně a další skladby v pestrém koncertním programu.
 
6.dubna – sobota od 10:00 do 19:00 hodin, Studio A – Adalbertinum                        
OBLASTNÍ KOLO SOUTĚŽE PORTA                                                                  
Východočeské kolo Porty se stěhuje do východočeské metropole a krajského města Hradce Králové, kde se soutěži dostalo vlídného přijetí u Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti v Adalbertinu. Soutěžní program po vyhlášení výsledků přejde plynule do koncertní části ve Velkém sále Adalbertina. Hlavními protagonisty bude vítězná kapela soutěže a Jan Nedvěd ml. & Příbuzní. Předprodej vstupenek na večerní koncert byl zahájen v síti HK POINT, vstup na soutěž je volný.
6. dubna – sobota od 15:00 hodin, sraz u Městské hudební síně
HRADEC KRÁLOVÉ V DETAILECH – komentovaná prohlídka historického centra
Společně s průvodkyní se projdeme historickým centrem, které na první pohled dobře známe. Tentokrát se na něj ale budeme dívat z jiného úhlu a všímat si detailů, které nám jsou často skryty nebo jsou ve spěchu přehlíženy. Zaměříme se na pamětní desky, busty a další připomínky dávných dob, které v sobě skrývají příběhy z hradeckých dějin. Vstupenky jsou k zakoupení v informačním centru nebo na www.hkpoint.cz. Trasa není bezbariérová.


6. dubna – sobota od 18:00 do 22:00 hodin, Bílá věž
NOČNÍ PROHLÍDKA NA BÍLÉ VĚŽI
Využijte prodloužené otevírací doby a prohlédněte si večerní Hradec Králové z renesanční Bílé věže. Cestou na ochoz se ale zastavte i u skleněného modelu Bílé věže, zvonu Augustin nebo u historických hodinových strojů. V tento den bude věž otevřena nepřetržitě do 22:00 hodin (poslední vstup je možný ve 21:00 hodin).
6. dubna – sobota od 20:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum
HONZA NEDVĚD ml. – PŘÍBUZNÍ                                                                                
Nejhezčí Nedvědovky s Honzou Nedvědem ml. Honza Nedvěd mladší, Hanka Nedvědová a bratři Oršulíci spolu šlápli do pedálů a opět hraje hudební skupina Příbuzní. Na koncertech si můžete zazpívat nejen staré hity Bratří Nedvědů, skupiny Spirituál Kvintet, Brontosaurů, ale i skupiny Příbuzní. Uslyšíte i některé nové autorské písně, které Honza vydává na své nové desce a určitě alespoň jednu zahraje a zazpívá.
 
7. dubna  – neděle  od 10:00 hodin, Studio A – Adalbertinum
O DRAKOVI
Představení tvoří čtyři pohádky, v nichž je hlavní postavou drak. Ten se chce ženit, ale při své pouti za nevěstou dojde k závěru, že tento nápad nebyl až tak šťastný a celou akci se ženěním nakonec vzdá. Loutky jsou tvořené z košťat a celou pohádku provází píseň s jednoduchou melodií, která se stále opakuje a děti se ji mohou během představení snadno naučit. Účinkuje DIVADÝLKO Z PYTLÍČKU.
 
13. dubna – sobota od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum
PEJSEK A KOČIČKA
Veselá výpravná a dětmi milovaná maňásková pohádka vypráví o tom, jak spolu pejsek a kočička hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech. Volně podle Josefa Čapka účinkuje Hradecké Amatérské Divadlo loutek.
 
14. dubna – neděle od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum
O CHALOUPCE Z PERNÍKU
Žili byli máma s tátou a ti měli dvě děti. Jeníčka a Mařenku. Jednou se děti vypravily do lesa na jahody. Každé malé dítě přece ví, že nejsladší jahody musíte nasbírat v lese. Ale pozor, nechoďte tam sami. Vezměte s sebou pro jistotu mladšího brášku, co umí vylézt na strom, nebo starší sestřičku, která na vás dohlédne. Ovšem dokud není tma. Pokud je v lese tma , můžete se ztratit a narazit třeba na  kouzelnou chaloupku. Proč kouzelnou? Je totiž celá z perníku! A kdo v takové chaloupce bydlí víme všichni. Zlá ježibaba. Známý podákový příběh zahraje Divadlo KAPSA.
 
 
16. dubna – úterý od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum
FLAMENGO REUNION SESSION
Kultovní kapela Flamengo, dnes Flamengo Reunion Session navazuje na zlatou éru Flamenga let 1970 - 1972, kdy za mikrofonem zněl hlas Ivana Khunta a Vladimíra Mišíka. V té době také vzniklo jedno z nejuznávanějších rockových alb Československé historie, Kuře v hodinkách.
Flamengo Reunion Session se opírá o dvojici původních členů Flamenga, Pavla Fořta (kytara) a Vladimíra "Gumu" Kulhánka (baskytara). Doplňují je Honza Holeček (Hammond B3, zpěv), Jiří "Zelí" Zelenka (bicí, vokály) a Vladimír "Boryš" Secký (saxofon, flétna a vokály).
Flamengo Reunion Session se svým jedinečným bluesrockovým zvukem, původními členy a repertoárem skladeb z alba Kuře v hodinkách a dalších původních i převzatých skladeb slibuje všem fanouškům originální a autentický zážitek legendárního FLAMENGA.
 
20. dubna – sobota od 9:00 do 14:00 hodin, učebna - Adalbertinum
SPOLEK LIDOVÉ TVORBY
RUČNÍ PAPÍR – Pomůcky: plastová krabička, koření, kytičky, igelitový sáček. Lektorka:                                 Zuzana Vebersiková.                                                            
PALIČKOVÁNÍ - Pomůcky: herdule, paličky, špendlíky, nůžky, papír, háčkovací příze.                             Lektorka: Marie Jiroutová. Informace o kurzu získáte na tel.: 604 994 913.
 
20. dubna – sobota od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum
PIRÁTI BEZ POKLADU
Výpravná pohádková inscenace o odvážných sestrách, proradné vládkyni Meruli a poťouchlých pirátech v provedení hradeckého činoherního souboru STUDIO PH POHÁDKA. Představení je vhodné pro děti od čtyř let.
 
25. dubna – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum
INSTANTNÍ KONCERT
Tradiční jarní koncert Dechového orchestru města Hradce Králové a jeho sólistů pod taktovkou Ladislava Tyrnera a Josefa Maršíka. Koncertem provází Karel Král.
 
27. dubna - sobota od 14:30 hodin, Šrámkův statek Piletice
STAVĚNÍ MÁJE VŠEM PANNÁM HRADECKÝM
Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic. Diváci se mohou těšit na folklorní soubory a lidové muziky, jarmark lidových řemeslníků a ukázky činnosti Spolku lidové tvorby Hradec Králové. Na hlavní program plynule naváže podmájová zábava, kde si budou moci všichni, kteří vydrželi, šoupnout škrpálem.
 
28. dubna –  neděle od 15:00 hodin, Jiráskovy sady
JARNÍ MUZICÍROVÁNÍ
Folklorní soubor Kvítek zve všechny své příznivce do Jiráskových sadů nedaleko soutoku Labe a Orlice na tradiční příjemné posezení s lidovou písničkou a tancem.
 
Připravujeme na květen:
1. května –  středa od 10:00 do 17:00 hodin, Masarykovo náměstí
STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST
V programu XXIII. ročníku mezinárodního festivalu vystoupí jazzové kapely z České republiky, Slovenska a Polska. Součástí akce je trh lidové tvorby a bohaté občerstvení. Vstup je volný. Více o programu najdete na samostatných plakátech a na www.unitedeuropejazzfestival.eu.
 
12. května – neděle od 10:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum
MÍŠA RŮŽIČKOVÁ - MINIDISKOTÉKA PRO PRINCE A PRINCEZNY
Míša Růžičková se svojí písničkovou a taneční show přináší zábavu pro nejmenší diváky.
Tentokrát se přenesete přímo do pohádky. Těšit se můžete také na písničku na přání a novou písničku Policejní, u které budete zpívat, mávat a tancovat.
Během vystoupení jsou děti zapojovány do písniček a mohou si zatančit před pódiem nebo s Míšou na pódiu. Délka představení je 50 - 60 minut, poté mají děti možnost se s Míšou setkat na autogramiádě, vyfotit se, nebo si nechat podepsat plakát, CD, DVD či tričko.
Představení je vhodné pro děti od 2 let. Děti do 12 měsíců, které ještě nechodí, mají vstup zdarma, všechny ostatní osoby musí mít platnou vstupenku.
 
 
 
16. května – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum
V RYTMU TANCE
Talkshow MARTINY VIKTORIE KOPECKÉ, farářky Církve Československé Husitské a ZBIGNIEWA CZENDLIKA, římskokatolického kněze
…ona o sobě tvrdí, že je spíše introvertka, zatímco on se charakterizuje jako rozkošný rebel. On ve víře vychováván, ona si k ní našla cestu v dospělosti. Oba šli za hlasem svého srdce a stali se duchovními. Ona se již dvakrát osobně setkala s papežem, on po tom stále jen touží. Ona si nejvíc odpočine v galerii na výstavě, zatímco on sledováním sportovních přenosů.
Přestože ona se stala finalistkou pořadu Stardance a on o sobě tvrdí, že na tanec nemá talent, pojí je společný pohled na svět v mínění, že život by měl být tancem, že se odehrává v rozličných rytmech, a že protančit život je lepší než jím jen tak prolítnout….
 
23. května – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum                                                    
BRATŘI  EBENOVÉ
Kapela tří bratří Ebenových (Marek, Kryštof, David) a dalších předních českých hudebníků (Pavel Skála, Jaromír Honzák a Jiří Zelenka).
V době vydání prvního alba "Malé písně do tmy" (1984) působila kapela jako bratrské trio - Marek, Kryštof a David a byli na české hudební scéně svým přístupem zcela ojedinělí. Synové významného hudebního skladatele Petra Ebena (1929 - 2007) dostali klasické hudební vzdělání, zároveň však vstřebávali vlivy moderní folkové, jazzové a rockové muziky. Svou schopností čerpat ze všech těchto zdrojů a umění používat různé neobvyklé hudební nástroje, vznikl absolutně netradiční, na české scéně nenapodobitelný "ebenovský zvuk". Navíc ve spojení s výjimečnými texty Marka byli a doposud jsou Bratři Ebenové na české hudební scéně jedineční.
1.9.2023 vydala kapela již 6. řadové album s názvem "Co my víme". Album obsahuje 13 nových skladeb. Autorem všech (hudby i textu) je Marek Eben.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist