Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

DIVADLO DRAK – SEZÓNA 2016/2017
04.09.2016

zpět


DIVADLO DRAK – SEZÓNA 2016/2017 Dnes byla v Divadle Drak slavnostně zahájena nová divadelní sezóna. Přinese, v duchu nastaveného směřování posledních let, výjimečné autorské počiny. Nové divadelní inscenace chtějí oslovit a potěšit co nejširší divácké spektrum: dětské, dospívající i dospělé publikum.
 
Na sezónu 2016/2017 Divadlo Drak připravuje celkem 4 premiéry vlastního souboru a 2 rezidence. Inscenace TIK TAK TIK TAK je věnována divákům od 3 let, následovat bude inscenace vánoční hry Vyšla hvězda nad Betlémem. V lednu 2017 začne zkoušení nové inscenace v režii renomovaného britského režiséra a herce Marka Downa, uměleckého šéfa Blind Summit Theatre z Londýna. Příprava a realizace této inscenace bude probíhat ve dvou časových úsecích v lednu 2017 a na podzim 2017. Čtvrtá inscenace sezóny pak na jaře vzejde z dílny domácího drakovského tvůrčího týmu. V premiéře bude uvedena autorská inscenace určena primárně náctiletému publiku a dospívajícím. Na konec sezóny připravujeme pro dospělé publikum loutkovou inscenaci hry Blátem po hlavě v režii Jiřího Havelky a Václava Poula, která kombinuje tradici české loutkářské profese se současnými tématy a absurdním humorem. Inscenace vzniká v koprodukci s pražskou scénou La Fabrika a bude uvedena v premiéře na festivalu Divadlo evropských regionů.
 
V rámci nové řady výstav v galerii, která vznikla v souvislosti s projektem Labyrint světa a ráj srdce J. A. Komenského, připravujeme na říjen 2016 výstavu vizuálního umělce Petra Nikla. V průběhu celé sezóny také pokračujeme s nabídkou vzdělávacích programů pro školy i komentovaných prohlídek pro širokou veřejnost.
Koprodukce, rezidence
Na podzim 2016 proběhne rezidenční pobyt Studia DAMÚZA, které nazkouší inscenaci Bajaja v režii Filipa Jeviče s Jiřím Kohoutem v hlavní roli (premiéra 6. listopadu ve Studiu).
Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla připravuje na jaro 2017 novou inscenaci v koprodukci s pražským souborem Spitfire company pod názvem Fragmenty milostných obrazů.
 
 
 
 
PREMIÉRY 2016/2017
Premiéra 15. října 2016
T. Jarkovský, J. Vašíček - TIK TAK TIK TAK
Pojem času používáme takřka bez ustání. Naříkáme si, že se nám ho nedostává, že moc letí, nebo se naopak vleče, přepočítáváme ho na sekundy, na minuty, ale také třeba na peníze. Vnímání času je individuální záležitost závisející na povaze, věku či prostě jen momentálním rozpoložení. Například malé děti vnímají čas docela určitě jinak než dospělí už proto, že neznají hodiny. Sekunda, minuta, hodina, měsíc, neřkuli rok jsou pro ně abstraktními pojmy, pod nimiž si nedokážou nic představit, neboť se nijak neodrážejí v jejich dosavadní zkušenosti. Ale i my dospělí na vlastní kůži zažíváme, že není minuta jako minuta. Že když na to přijde, umí taková minuta trvat k neuvěření dlouho, nebo se naopak smrsknout v pouhý okamžik.
Zbývá však jedna zásadní otázka: Co to ten čas vůbec je? My ji pochopitelně nezodpovíme. Zato vás ale zveme ke groteskní hře s tímto tajuplným fenoménem. Divadlo se totiž k jeho zkoumání báječně hodí, protože v divadle si na čas téměř můžete sáhnout…
 
Inscenace s výpravou Kamila Bělohlávka a Terezy Venclové je bez rozdílu určena všem divákům od 3 let věku. Ti se mohou těšit na Petru Cicákovou, Barbaru Humel, Johanu Vaňousovou, Luďka Smadiše, Milana Žďárského či nového člena souboru Dominika Linku, a v neposlední řadě také na hudbu Jiřího Vyšohlída.
 
 
Premiéra 3. prosince 2016
 
P. Vašíček – Vyšla hvězda nad Betlémem
 
Období adventu je už neodmyslitelně spjato s přeplněnými hypermarkety a hektickými přípravami oslav, stejně jako záplavou novinových článků, které si ono třeštění berou na mušku a žehrají na vyprázdněný charakter současných Vánoc. Stalo se tradicí Divadla Drak uvádět v tomto čase jako protiváhu všemu výše zmíněnému hry s biblickou tématikou a namísto kárání diváky pozvat ke společnému estetickému zážitku opírajícímu se o základní příběhy naší křesťanské tradice a jejich humanistické poselství. Inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem v tomto plně navazuje na předchozí Štědrej večer nastal a Hej, Mistře! Soustřeďuje se přímo na pasáže z Nového zákona, které se vážou k narození Ježíše (Zvěstování, Zrození, Pastýři, Tři králové, Vraždění neviňátek, Útěk do Egypta, Návrat do Galileje) a tvoří tak duchovní podklad vánočních svátků.
 
V inscenaci režiséra Jakuba Vašíčka a dramaturga Tomáše Jarkovského diváci uvidí mimo jiné Pavlu Lustykovou, Jana Popelu, Milana Hajna či Jiřího Vyšohlída a budou moci ocenit mistrovství našeho uměleckého řezbáře Jiřího Bareše. Nejen s hudbou Adama Michny z Otradovic se pak popasuje hostující skladatel Daniel Čámský ze Sušice.
 
 
 
Britský režisér Mark Down je uměleckým šéfem Divadla Blind Summit, mezinárodně uznávané divadelní společnosti, kterou založil spolu s Nickem Barnesem v roce 1997. Blind Summit Theatre „zkouší nové loutky na nových místech a hledá nové cesty loutkového divadla k novému publiku“ a patří k absolutní světové špičce na poli alternativního a loutkového divadla. Společně oživili např. tříletého chlapce v Madame Butterfly režiséra Anthonyho Minghella (Anglická národní opera) či osmnáctimetrové loutky na zahájení olympijských her v Londýně v roce 2012. Jejich nejslavnější loutkou je však zřejmě Mojžíš z inscenace The Table, která získala mimo jiné cenu Fringe first na festivalu v Edinburghu. V roce 2015 uchvátila inscenace The Table také diváky festivalů Mezinárodní divadlo evropských regionů a Skupova Plzeň. Režisér Mark Down v roce 2016 vedl v Divadle Drak mezinárodní studentský projekt Gaudeamus Theatrum. Pohostinská režie v Draku je pokračováním této úspěšné spolupráce.
 
 
Premiéra 24. dubna 2017
 
 T. Jarkovský, J. Vašíček – Autorská inscenace pro náctileté
 
Inscenacemi pro dospívající se autorská dvojice T. Jarkovský, J. Vašíček zabývá dlouhodobě, protože je považuje za jednu z nejzajímavějších diváckých skupin, ale zároveň také tu nejvíce opomíjenou. Životní situace člověka na prahu dospělosti, který právě hledá svůj vztah ke světu, jenž často nahlíží velmi příkře a nekompromisně, je přitom inspirativní sama o sobě. Své o tom vedle autorů jistě vědí i Petra Cicáková, Barbara Humel, Milan Hajn, Dominik Linka a Milan Žďárský, kteří se v inscenaci představí.
 
 
Premiéra 24. června 2017
R. Balous - Blátem po hlavě
Unikátní loutková inscenace pro dospělé publikum kombinuje tradici české loutkářské profese se současnými tématy a absurdním humorem. Pomocí prostředků klasického jarmarečního divadla zachycuje groteskní rozměr dnešní reality. O mouchách, o lidech, o koních, o pivu, o těžkém vzduchu a touze po...
Inscenace hry Richarda Balouse vzniká v koprodukci s pražským prostorem La Fabrika. Ve spolupráci s režisérem Jiřím Havelkou se na ní podílí kolektiv Divadla Drak v čele s Václavem Poulem a Janem Popelou. Scénografem inscenace je Marek Zákostelecký.
 
 
DERNIÉRY
 
Vedle nových inscenací v repertoáru nás také čekají dvě derniéry. V průběhu podzimu se po letech rozloučíme s čapkovskou inscenací O pejskovi a kočičce, a také s legendární, mezinárodně úspěšnou klauniádou Všechno lítá, co peří má.
 
 
Pokračovat budeme v cyklu komponovaných vzpomínkových večerů Fenomén Drak, stejně jako v uvádění hudebních koncertů a hostujících divadelních inscenací.
 
 
 
MEZINÁRODNÍ INSTIT FIGURÁLNÍHO DIVADLA
 
Premiéra 6. listopadu 2016
 
Studio DAMÚZA – Bajaja
 
Pražská produkční jednotka Studio DAMÚZA se věnuje autorské tvorbě pro děti. Nově připravovaná rytířská pohádka režiséra Filipa Jeviče Bajaja vypráví o skryté lásce a neskrývané udatnosti, o nutnosti a schopnosti se správně rozhodovat, o poslušnosti, o vzbouření, o prostém lidu i královské rodině. Tři draci, dva herci, jeden muzikant, loutky a jedna otočná scéna.
V hlavních roli pohádky se představí bývalý člen drakovského souboru Jiří Kohout a Miroslava Bělohlávková.
 
Premiéra 13. května 2017
 
Spitfire company - Fragmenty milostných obrazů
 
Tanečně-pohybový soubor Spitfire company je pravidelným hostem festivalu Divadlo evropských regionů. V letošním roce úspěšná dosavadní spolupráce vyvrcholí společným projektem Fragmenty milostných obrazů, který bude vznikat ve Studiu Divadla Drak, na Švestkovém dvoře v Malovicích, v Moving station v Plzni.
Režie: Miřenka Čechová, Petr Boháč, dramaturgie: Dominika Špalková
 
MUZEUM LABYRINT
Kromě stále expozice loutek ze slavných drakovských inscenacích, probíhají v muzeu Labyrint pravidelně i krátkodobé výstavy.
Od 7. října najdete ve druhém patře Labyrintu výstavu výtvarníka Petra Nikla Švábí arabesky. Nositel Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1995, několikanásobný laureát ceny Ministerstva kultury za nejkrásnější knihu a ocenění Magnesia Litera v kategoriích „kniha roku“ a „kniha pro děti a mládež“ zde návštěvníkům muzea představí svou speciální výtvarnou techniku, kdy za pomoci mechanických brouků vytváří obrazy z barevných pigmentů, které jim Nikl v roli pastevce sype do jejich nepředvídatelných cest. Od října budou v Labyrintu pokračovat každou první neděli v měsíci odpolední tematické programy pro rodiny s dětmi tzv. Nedělání - bojovka, dílny, pohádky, čtení a mnohá další dobrodružství ve spletitých chodbách Labyrintu. 

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

Lídři tuzemské audiovize přijali mezi sebe kromě začínajících producentů
i renomovaná postprodukční studia

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

DEN PRO RODINU

DEN PRO RODINU

Oblíbená akce pro malé i velké plná sportovních, výtvarných a dalších aktivit obohacená pestrým doprovodným programem. Takový bude hradecký Den pro rodinu 19. května 2024 od 10 do 17 hodin v Žižkových sadech. Přijďte si s námi užít zábavou nadupaný den!

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist