Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Iva Bittová tento týden zazpívá v Hradci Králové Slovenské spevy
21.11.2016

zpět


Iva Bittová tento týden zazpívá v Hradci Králové Slovenské spevy Fenomenální zpěvačka a houslistka Iva Bittová a mladý slovenský Mucha Quartet vyráží tento týden na společné turné k novému albu Slovenské spevy. Na živo tak zazní slovenské lidové písně ze  sbírky Bély Bartóka v citlivé úpravě renomovaného slovenského skladatele Vladimíra Godára. „Transkripce Vladimíra Godára Slovenských písní od Bély Bartóka mi opět umožnila proniknout do hudebního světa folkloru,” dodává k turné zpěvačka Iva Bittová.
 
Půvabné nové verze, které rozhodně netrpí přehnanou upjatostí a akademičností, zazní také 26. listopadu od 19. hod v Městské hudební síni v Hradci Králové.  Album Slovenské spevy letos vyšlo u labelu Pavian Records, turné v prosinci pokračuje také na Slovensku.
 
Vstupenky na koncert jsou k dispozici za 300 korun v síti Ticketpro. Podrobné informace k turné jsou také na facebooku https://www.facebook.com/ivabittovamusic/.
 
Dnes po celém světě známý autor a vynikající klavírista Béla Bartók nebyl jen obdivovaným skladatelem, ale patřil i k nejvýznamnějším etnomuzikologům počátku dvacátého století. Vzhledem k tomu, že vyrůstal v rakousko-uherském mocnářství (roku 1881 se narodil v dnes rumunském Sânnicolau Mare), soustředil se především na folklór jeho zemí. A to natolik důkladně, že jen jeho sbírka slovenských lidových písní (a nutno dodat že sbírky písní maďarských a rumunských jsou rozsáhlejší), která se rozrůstala až do jeho smrti v americkém exilu v roce 1945, dnes obsahuje více než 3200 záznamů.
 
Slovenské spevypředstavují 44 vybraných nápěvů, optimisticky radostných i teskných písní. Některé z nich jsou jen kratičké a působí jako fragment nebo skica, ale přesto okouzlují pestrostí, svými hudebními nápady a občas i nečekaným vtipem. Úžasným způsobem se v nich spojuje živelnost dodnes svěžích melodií, vynikajícího pěveckého podání i citlivého instrumentálního doprovodu. Folklorní kořeny se tu potkávají se světem umělecké kompozice a Iva Bittová tu opět potvrzuje svou hlasovou univerzálnost a skvělé interpretační schopnosti.
 
Známá zpěvačka, houslistka a herečka  Iva Bittová bývá často označována za “hudební chameleonku”. Její cesta vedla přes brněnskou konzervatoř mezi dnes už legendy moravské alternativní scény, a odtud pak na mezinárodní scénu, včetně newyorské Carnegie Hall. Záběr má bez přehánění obdivuhodný. Nejsou ji cizí hudební performance ani programy zaměřené na děti, zpívala rock s kapelou Dunaj i operní árie, osobitě interpretuje lidové písně, vyzkoušela si experimentální jazz i houslové úpravy klasické hudby, a spolupracovala i s americkým avantgardním seskupením Bang On A Can All Stars. Dnes Ivu Bittovou často provází přívlastek “fenomenální” a album Slovenské spevy je už pětatřicáté v její diskografii.
 
Se slovenským skladatelem Vladimírem Godárem, který je mimo jiné držitelem dvou Českých lvů za hudbu k filmům Návrat idiota a Sluneční stát, spolupracuje Iva Bittová už dlouhá léta. K jejich hudebním setkáním patří například soundtrack k filmu Krajinka, skladba Ecce Puer na text Jamese Joyce, nebo projekt Mosty-Gešarim z roku 2001. Jejich zřejmě nejznámějším společným dílem je famózní album Mater z roku 2006.
 
Slovenský Mucha Quartet se věnuje interpretaci hudby od období vrcholného klasicismu po současnost a tvoří ho Juraj Tomka (první housle), Andrej Baran (druhé housle), Veronika Prokešová (viola) a Pavol Mucha (violoncello). Od roku 2003, kdy jej na bratislavské konzervatoři založili, pravidelně koncertuje, včetně řady festivalů jako je Pražské jaro nebo Bordeaux String Quartet Festival. Hrál i při návštěvě anglické královny Alžběty II. na Slovensku a svůj debut oslavil v roce 2011 v Lucemburské Filharmonii. Provází ho řada ocenění: na 21. ročníku mezinárodní soutěže Leoše Janáčka v Brně kvarteto získalo první cenu za interpretaci jeho skladby, je vítězem soutěže Josef Windisch Preis ve Vídni, držitelem 3. ceny z mezinárodní soutěže Gianni Bergamo Classic Music Awards v Luganu nebo 1. ceny na Mezinárodní soutěži komorní hudby Antonína Dvořáka v Praze. „S Mucha kvartetem, velmi mladým a talentovaným tělesem z Bratislavy, jsme se v poměrně krátkém čase nastudování materiálu úžasně sehráli. Jejich mladistvá energie osvěžila a inspirovala mou interpretaci“, uzavírá Iva Bittová. 
 
 
24.11. Zašová, Dům kultury  http://kulturni.zasova.cz/11659/
 
25.11. Ostrava, Kostel sv. Václava
 
26.11. Hradec Králové, Adalbertinum
 
27.11. Praha, Klašter Sv. Anežky
 
28.11. Brno, Klášter Milosrdných bratří
 
 
 
 
Další informace a tiskové materiály:
Silvie Marková & Jitka Volková
SMART Communication
e-mail: markova@s-m-art.com, volkova@s-m-art.com
tel.: 604 748 699, 602 608 505
tel.: +420 272 657 121

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist