Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

JAROSLAV DURYCH

zpět


JAROSLAV DURYCH Zdánlivě zbytečné věci bývají občas zásadní. Před nástupem na gymnázium (1970) jsem si musel pořídit knihu 50 českých autorů posledních padesáti let. Učebnice = nutné zlo. Našel jsem tam však jména, nad kterými se brzy zase zavřela voda. Nějaké jejich tituly se naštěstí daly sehnat po známých nebo v knihovničce rodičů. Nešlo jen o Hrabala. Objevil jsem Procházku, Kunderu, Škvoreckého. A Jaroslava Durycha.
 
Jeho předci se zabývali broušením drahokamů, otec měl spíš literární ambice. Jaroslav Durych (*2. 12. 1886) byl pokřtěn jako Jaroslav Norbert. Rodinná katolická tradice ho ovlivnila na celý život. Záhy osiřel, žil po příbuzných. Na hradecké gymnázium ho poslala babička pod podmínkou, že bude knězem. Jenže po roce se musel stěhovat do Příbrami. I tam měl kázeňské problémy (četba zakázaných autorů), ale maturitu r. 1906 zvládl. Poté získal vojenské stipendium a absolvoval Lékařskou fakultu (1913). Za světové války působil kromě haličské a italské fronty i v týle. Po vzniku republiky měl krátce zubařskou praxi v Přerově. Jako vojenský lékař pracoval v Užhorodě, Praze, Olomouci a zase v Praze až do roku 1938. Své doktorské znalosti uplatňoval i později.   
 
Durychovým hlavním zájmem byla ovšem literatura a publicistika. Psal do Cesty, Rozprav Aventina, Kmene, Listů pro umění a kritiku, Řádu a dalších. Redigoval časopisy Rozmach, Akord, Obnova a edice Knihy mladých či Národní knihovna. Zapůsobil na něj nakladatel Josef Florian, ale šel vlastní cestou. Za první republiky nebylo v katolických kruzích ironičtějšího a většího oponenta prezidenta Masaryka a intelektuálů kolem Lidových novin a Přítomnosti. O nějaké toleranci se nedalo mluvit. Jízlivost, ba sršatost osvědčil v mnoha půtkách. Brojil proti Františku Langrovi, Jaroslavu Haškovi, Fráňovi Šrámkovi.  Bojoval za důstojnější existenci katolictví v Československu, hrozil se ztráty křesťanských hodnot ve společnosti. V době španělské občanské války podporoval fašistický režim generála Franca, upozorňoval na zvěrstva republikánů. V eseji Pláč Karla Čapka adresáta ironicky tolik vychválil, až dosáhl opačného účinku. Velmi nešetrně mu však vyčetl vojenskou nezpůsobilost, čímž si zadělal na problémy v poválečných letech. Jaroslav Durych několikrát v polemikách výrazně přestřelil a jen díky velkomyslnosti Čapka a Masaryka nebyl potrestán. Tři roky byl členem České akademie věd a umění a laureátem prvorepublikových literárních a společenských ocenění (Cena České akademie věd a umění 1927).
        
Dodnes zůstává pozoruhodným spisovatelem. Lidé milují barokní hudbu, "barokní" četbu ale preferuje málokdo. Právě v ní byl Durych nejsilnější. V podstatě zapomenuty jsou jeho básnické sbírky (Panenky, Té nejkrásnější) a divadelní hry o životech svatých. Z drobnějších próz vyniká líbezná Sedmikráska. Nelze však přehlédnout dvě trilogie z pobělohorské doby, ke kterým dlouho a pečlivě sbíral materiál. Bloudění (1929) líčí dobu Albrechta z Valdštejna, brutální scény z třicetileté války, střet vysokého a nízkého. Osou je tragický milostný příběh českého exulanta a španělské dívky. "Menší valdštejnská trilogie"se jmenuje Rekviem a vyšla rok poté. Sestává ze tří povídek, které se odehrávají po vévodově smrti. Díla psaná pozoruhodným jazykem šokují kontrastem vulgárních detailů a náboženské vznešenosti.  
 
Po roce 1948 byl Durych na indexu. Ještě jednou se vzepjal k rozsáhlé fresce. Čtyřdílný román o jezuitské misii v Japonsku 17. století Služebníci neužiteční vydali ovšem v exilu. Nenápadnou novelu Boží duha o vztahu stárnoucího poutníka a vypovězené Němky uvedlo po Listopadu několik divadelních scén. Existuje - společně s povídkou Kurýr - i jako televizní film. Jaroslav Durych zemřel 7. dubna 1962 v Praze.
 
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

Jen málokdo pamatuje živá vystoupení Flamenga v době vydání alba Kuře v hodinkách.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

Od 21. do 28. června 2024 se Hradec Králové znovu promění v srdce českého divadla. Tradičně se totiž tento poslední červnový týden otevřou dveře Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. 29. ročník opět přináší unikátní spojení divadla, hudby a uměleckých performancí, které oslavují dynamiku života a umělecké tvorby. Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Kreativní workshopy, burzu neziskovek, charitativní běh a také rozmanité aktivity pro rodiče a děti, to vše nabídnou letošní Dny dobrovolnictví od 25. do 28. dubna 2024 v Královéhradeckém kraji. V Hradci Králové je odstartuje akce DOBROTYL ve čtvrtek 25. dubna od 9:00 do 17:30 hodin na Tylově nábřeží. Již od rána ožije nábřeží burzou neziskovek, které si pro návštěvníky připravily i zábavné workshopy. Odpoledne se mohou děti i dospělí zapojit do charitativního běhu, zahrát si různé hry, odekorovat si plátěnou tašku nebo vyrobit smysluplné přání. Akci pořádá Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové a Gymnázium J. K. Tyla.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist