Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

23. ROČNÍK DIVADLA EVROPSKÝCH REGIONŮ V DIVADLE DRAK BUDE VE ZNAMENÍ LOUTEK, IMAGINACE, EXPERIMENTU A UMĚLECKÉHO ROJENÍ
03.06.2017

zpět


23. ROČNÍK DIVADLA EVROPSKÝCH REGIONŮ V DIVADLE DRAK BUDE VE ZNAMENÍ LOUTEK, IMAGINACE, EXPERIMENTU A UMĚLECKÉHO ROJENÍ Od pátku 23. června do neděle 30. června 2017 proběhne v Hradci Králové již třiadvacátý ročník Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, jehož je Divadlo Drak pořadatelem spolu s Klicperovým divadlem a sdružením Kontrapunkt. „Na čtyřech festivalových scénách uvede v osmi dnech Divadlo Drak v rámci své programové části celkem 47 divadelních a hudebních vystoupení umělců z Čech i ze zahraničí.  Přivítáme celkem 8 zahraničních souborů - z Norska, Velké Británie, Francie, Španělska, Slovinska a Slovenska. Důležitou součástí festivalové dramaturgie je již tradičně současná tvorba pro děti a mládež, ale také představení inspirativních tvůrců vizuálního, objektového, výtvarného, loutkového, tanečního a experimentálního divadla. Dopoledne uvedeme inscenace pro školy a školky, odpolední program je věnován rodinám s dětmi a večerní představení dospělým divákům.“ uvedla ředitelka Divadla Drak Eliška Finková.
„Dramaturgie Divadla Drak chce přispět k obohacení českého kulturního prostoru uvedením originálních a všestranných inscenací domácí i mezinárodní loutkářské scény. Rozmanitost letošního festivalového programu v Draku se rozšiřuje daleko za naše vnímání žánrů. Unikátní hradecké festivalové setkání, které je také společenským „rojením“ umělců a diváků, svým způsobem odkazuje na své komunitní kořeny. Festivalová představení proto mnohdy dosahují i hraničních forem loutkářství a potvrzují tak jeho nekonečné, imaginativní a stále výrazné rozměry,“ představila letošní dramaturgii festivalové části v Divadle DrakDominika Špalková.
ZAHRANIČNÍ HOSTÉ

Poprvé se českému publiku představí francouzský soubor L’Insolite Mécanique s inscenací Je brasse de l’air (Vířím vzduch).. Herečka Magali Rousseau vypráví svůj autentický příběh prostřednictvím postupného oživování mechanických strojků. David Espinozakombinuje ve své tvorbě popové ikony s prvky španělského baroka. Vizuálně a esteticky unikátní inscenaci Mnoho povyku pro nic tvoří hra s předměty způsobem u nás zcela nevídaným. „Rakvičkárna“ Katastrofální námluvy Dona Cristobala francouzského souboru Pelele s humorem odkazuje současnými prostředky k tradičním podobám loutkového divadla. Progresivní mladý britský soubor Smoking Apples se představí hned dvakrát. Nejprve průvodem obří loutky s názvem Xalia, který bude zároveň pozvánkou na jejich večerní představení In our hand (V našich rukou). Již poněkolikáté se na festival vrací slovinský loutkový mág Matija Solce, který zde odehraje dvě loutková představení Pozor, los! a Psí život a koncert se skupinou Grad Gori! Pravidelný host festivalu, norsko-britsko-české uskupení NIE, v projektu We Come from Far, Far Away  vychází z příběhů uprchlíků. Nové divadlo z Nitry přijede s inscenací Kúpalisko, kterou uvede v plenéru před Divadlem Drak. Satirický, nepatetický, otevřený, krutý pohled na odvěké téma mužsko-ženských vztahů v režii Šimona Spišáka.

 
PRVNÍ STÁČENÍ DRAČÍHO MEDU
Festival bude slavnostně zahájen v pátek 23. června koncertem skupiny Lucie Bulisové Píchlé duše a historicky prvním stáčením medu od dračích včel, které žijí v úlech na střeše divadla.
 
LETOŠNÍ NOVINKY DIVADLA DRAK
Součástí festivalového programu budou i novinky sezóny z produkce Divadla Drak. V premiéře bude uvedena inscenace hry Richarda Balouse Blátem po hlavě v režii Jiřího Havelky ve scénografii Marka Zákosteleckého, která vzniká v koprodukci s pražským divadlem La Fabrika. O víkendu je na programu inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka na motivy knížky Františka Nepila Makový mužíček.
V programu nebude chybět koprodukční projekt Divadla Drak a Mezinárodního institutu figurálního divadla & Spitfire Company Fragmenty milostných obrazů. Pozoruhodná umělecká inkluze zahrnuje originální díla soudobé výtvarné scény, tanec, hudbu i divadelní akci. Poslední festivalový den vystoupí Studio DAMÚZA s inscenací režiséra Filipa Jeviče Bajaja, která vznikla v rámci podzimní rezidence studia v Divadle Drak.
 
PROGRAM PRO CELOU RODINU
Víkendový program, tzv. Dračí pouť, a všední dny odpoledne jsou věnovány rodinám s dětmi. Okolí divadla o víkendu rozžije Cirkus Nostalgie - show plná podivných bytostí, bizarních příběhů a nevídaných čísel. Ve výtvarné dílně si zájemci mohou vytvořit některou z cirkusových postav, svézt se můžete na originálním vyřezávaném kolotoči, občerstvit lahodnou palačinkou z maringotky Herbarion či zapotit se v pojízdné sauně NUUK. Ve všední dny odpoledne uvádíme pravidelně v divadelním šapitó před Drakem či na studiové scéně inscenace pro celou rodinu.
 
PŘEHLÍDKA AKTUÁLNÍ TVORBY PRO DĚTI A MLÁDĚŽ REGIONÁLNÍCH DIVADEL ČR
Součástí letošního programu je i ukázka současného repertoáru regionálních divadel pro děti a mládež. Hradeckému publiku se představí Divadlo Alfa Plzeň (Pohádky ovčí babičky), Naivní divadlo Liberec (Pohádka do dlaně), Divadlo Lampion Kladno (Prevítovi), Malé divadlo České Budějovice (Jenom tři mušketýři) ad.
 
GAUDEAMUS THEATRUM
Festivalu bude od 19. do 23. června předcházet již šestý ročník Mezinárodního setkání divadelních škol Gaudeamus Theatrum. Výstup ze čtyřdenního workshopu bude možné shlédnout v rámci programu prvního festivalového dne. Letošní workshop s názvem Das Figur povede dvojice lektorů. O vedení se podělí tanečník, herec a režisér Pierre Nadaud (FR) a umělec, klaun, režisér a lektor Ami Hattab (IL). Setkání se zúčastní studenti a pedagogové Katedry alternativního a loutkového divadla, Akademie múzických umění v Praze, Česká republika (KALD), Ateliéru autorského a fyzického divadla, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Česká republika (AFYDIM) a Univerzity pro hudbu a scénické umění v Stuttgartu, Německo (HMDK). 
OSLAVTE VYSVĚDČENÍ V DRAKU
Na poslední festivalový den 30. června připravilo Divadlo Drak dárek v podobě novocirkusové inscenace Airground souboru Cirk La Putyka. Představení se odehraje se pod širým nebem na parkovišti vedle Divadla Drak a je zdarma nejen pro rodiny s dětmi, které zde mohou oslavit vysvědčení a konec školního roku. Na závěr a doznění zážitků z letošní festivalové atmosféry v Draku vystoupí hudební skupina Zrní.

Všichni dobří rodáci

MIRKO ELIÁŠ

MIRKO ELIÁŠ

Nebudu předstírat neznalost. Choceň ani Chvojenec v Královéhradeckém kraji samozřejmě neleží.

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

Tiskové zprávy

Tuto neděli obsadí Malé náměstí SOUSEDÁNÍ

Tuto neděli obsadí Malé náměstí SOUSEDÁNÍ

Letošní druhé sousedské setkání vychází na tuto neděli 19. května. Od 14 do 18 hodin tu bude probíhat akce zvaná SOUSEDÁNÍ. Jejím cílem je oživit Malé náměstí hudebním programem, výtvarnou dílnou, během historickým centrem i stánky lokálních značek. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit i na stánek s filmovou technikou. O dobré naladění se postará kapela The Brownies z Prahy.

Do programu festivalu ZUŠ Open se letos zapojí 444 základních uměleckých škol z celé republiky; benefiční koncert Magdaleny Kožené bude přenášet Česká televize

Do programu festivalu ZUŠ Open se letos zapojí 444 základních uměleckých škol z celé republiky; benefiční koncert Magdaleny Kožené bude přenášet Česká televize

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice.

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě  a odtajňují program

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě a odtajňují program

Navíc Landa a Chinaski v létě pouze na Hradech, poslední levné lístky v předprodeji do 31. května

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist