Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

OLD’S COOL poprvé v Hradci Stáří může být jízda!
25.09.2017

zpět


OLD’S COOL poprvé v Hradci Stáří může být jízda! Obecně prospěšná společnost Elpida již popáté pořádá mezigenerační festival OLD’S COOL, který prezentuje stáří nevšední „cool“ formou. Do pěti českých měst přinese v průběhu září a října koncerty, debaty, výstavy a mnoho dalšího. V programu Old´s Cool je hlavní myšlenka, že stáří může být cool, tedy old'scool”. Současně je festival OLD’S COOL velkolepou oslavou Mezinárodního dne seniorů (1. 10.). Letos se v rámci pátého ročníku tento jediný český mezigenerační festival představí také v Hradci Králové. Na Masarykově náměstí a v Bio Central ve středu 27. 9. uskuteční koncerty a mezigenerační debata s názvem Strach nad Hradcem. Na koncert na náměstí a na debatu je vstup zdarma.
 
OLD´S COOL přináší do Hradce vůbec poprvé téma stáří v nečekaných souvislostech podané zábavnou formou. ……, uvádí koordinátorka festivalu v Hradci Ilona Machová.
 
Elpida a OLD´S COOL
Elpida pomáhá seniorům již 15 let stát se respektovanou součástí společnosti. Největší česká nezisková organizace svého druhu se sídlem v Praze se stala samozřejmou součástí nabídky pro seniory zejména skrze své služby, mezi které patří krizová telefonická Linka seniorů (800 207 207), kurzy a přednášky ve 3 pobočkách Centra Elpida (Pankrác, Vršovice a nově Holešovice) a časopis VITAL. Tyto služby doplňuje dnes již neodmyslitelná součást každého šatníku Ponožky od babičky, která v současné době zaměstnává více než 200 babiček-pletařek.
 
Na začátku byl nápad propojit seniory s mladými skrze kulturní program. Postupem času se nám potvrdilo, že kombinace nápadů mladých dramaturgů nebo umělců a zkušenost seniorů, podpořené společným nadšením, přináší neuvěřitelně silné a jedinečné umělecké autorské projekty, o které je zájem. Je nám ctí tvořit příležitosti pro umělce skrze spolupráci se seniory a mít tak na festivalu každý rok novou výstavu, komponovaný večer či koncert,“ představuje festival programová ředitelka Broňa Hilliová.
 
MEZIGENERAČNÍ DIALOG A HUDBA
Do Hradce přináší OLD´S COOL 2017 hlavně hudbu. Mezigenerační festival zahájí na Masarykově náměstí ve středu 27. 9. v 16.00 prvorozený syn herečky Lenky Krobotové a hudebníka Václava Havelky, Šimon společně se Sborem Elpida s formací Sun & Dead & Sbor Elpida. Šimon se doslova narodil s bubenickými paličkami v ruce, a posedlý rytmem od narození jej nejprve neustále vyťukával do všem možných předmětů kolem sebe, až do momentu, kdy mu rodiče ke třetím narozeninám koupili bicí soupravu. Od té doby pro něho a jeho tatínka není větší radosti než spolu hrát a koncertovat. K dnešnímu dni odehrálo duo v průběhu let mezi 6-8 lety Šimona desítky koncertů a další přibývají. V repertoáru duo nemá skladby pro děti ale písně ať už autorské, většinou z repertoáru Please The Trees nebo svých oblíbených kapel jako The Beatles, The Rolling Stones, Wilco a dalších. Šimonovými bubenickými vzory jsou Glenn Kotche, Ringo Starr, Charlie Watts a Steve Shelley.
OLD´S COOL v Hradci vyvrcholí koncertem Please The Tress & Sbor Elpida. Sboru Elpida dnes tvoří pětadvacet dam ve věku od šedesáti do osmdesáti let a sbormistryně, operní pěvkyně, Zuzana Seibertová. Premiérové vystoupení Sboru s leadery české nezávislé scény Please The Trees a Pavlem Bobkem proběhlo v únoru 2011 v Praze, následovala řada koncertů a nahrávek, mimo jiné např. s Jaromírem Švejdíkem, Dušanem Neuwerthem, Janem Burianem, Martinem Hůlou (dříve Bonusem), Jiřím Suchým a Never Sol. Sbor koncertoval na řadě velkých českých festivalů, mj. Colours of Ostrava, Rock For People, United Islands of Prague a dalších. V současnosti sbor aktivně koncertuje a podílí se na kampaních, které přispívají k pozitivnímu vnímání seniorů ve společnosti.
Skupina Please The Trees (český překlad Potěšit stromy) původně vznikla v roce 2005 spojením post rockových, kytarových snivců a léčitelů Some Other Place a písničkáře Václava Havelky. Držitelé ceny hudební kritiky APOLLO 2015 za nejlepší album roku letos vydají v pořadí již pátou desku. Se Sborem Elpida spolupracuje frontman Václav Havelka i kapela od roku 2011 a mají za sebou kolem stovky společných vystoupení v koncertních síních i ve veřejném prostoru.
MEZIGENERAČNÍ DEBATY s Českým rozhlasem
Mezigenerační debaty pořádané ve spolupráci s Českým rozhlasem se konají ve všech pěti městech a moderátorkou je Barbora Šichanová, populární hlasatelka z Radia Wave. Inspirací pro názvy debat byly filmové tituly, proto se v rámci OLD´S COOL debatuje o Smrti v Praze, Nevěře v Brně, Strachu v Hradci a Samotě v Olomouci.
 
Debata v Hradci, která je od 18.00 v Bio Central je věnovaná strachu. Žijeme v nejbezpečnějším období lidstva, přesto se bojíme. Hlavně toho, s čím nemáme žádnou zkušenost. Nebojte se přijít diskutovat s našimi hosty o strachu. Mezi diskutujícími jsou: Karel Hvíždala (publicista a spisovatel), Mikuláš Kroupa (zakladatel a ředitel Post Bellum), Jiří Hrabě (ředitel Elpidy a šéfredaktor časopisu VITAL) a bloggerka Anna Stránská. Vstup na debatu je zdarma.
 
„Jednotlivá témata debat jsou společná všem generacím, každá se na ně ale dívá z jiného úhlu či perspektivy. Proto v rámci večerů chceme tyto rozdílné pohledy akcentovat, ale přitom hledat postoj, na kterém se všichni shodneme. Samozřejmě také chceme, aby se o tématech jako je smrt, strach či samota začalo více mluvit v médiích a zprostředkovaně tak pomáhat k jejich detabuizaci,”říká ředitel Elpidy Jiří Hrabě.
 
OLD´S COOL 2017 v Praze, v regionech i na Slovensku
Festival, který začal v Praze, se postupně rozrostl do celorepublikového formátu a letos své páté narozeniny slaví v pěti městech: v Praze, Hradci Králové, Olomouci, Brně a Bratislavě.
 
Kompletní program festivalu OLD´S COOL 2017 najdete na www.elpida.cz.
 
Pořadatelem OLD´S COOL 2017 je obecně prospěšná společnost Elpida, jejímž cílem je především aktivovat, vzdělávat a bavit seniory, ale také propojovat generace a pohnout veřejným míněním ve prospěch stáří.
Facebook /OldsCoolReFest
Instagram / elpidaproseniory
 
Kontakt pro média:
Marcela Straková, E marcela.strakova@elpida.cz, T 731 600 651
Bára Divíšková, E press@elpida.cz, T 731 850 935
 
 
OLD´S COOL 2017 HRADEC KRÁLOVÉ / PROGRAM
27. 9. 2017
16:00
KONCERT: Sun & Dead & Sbor Elpida
Vstup zdarma
Masarykovo náměstí
18:00–19:30
MEZIGENERAČNÍ DEBATA: STRACH NAD HRADCEM
Vstup zdarma
Bio Central
20:00
KONCERT: Please The Tress & Sbor Elpida
Vstupné 120/60,–
Bio Central
….
Hlavní pořadatel:                    Elpida, o.p.s.
Spolupořadatelé:                     Národní galerie v Praze, Praha – Fórum pro architekturu a média, Bio Central, Zrejme, DW7 o.p.s.
Hlavní partner:                       Nadační fond Avast
Hlavní mediální partner:         Časopis VITAL
Mediální partneři:                    Radio 1, ČRo Dvojka, Radio Wave, Full Moon Magazine, Fashionbook.cz, Protisedi.cz, DailyStyle.cz, Monitora.cz
 
Partneři:                      Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl.města Prahy, Městská část Praha 4, Archiv výtvarného umění, Klementinum – Národní knihovna ČR, Nadační fond Osvojme si stáří, Dopravní podnik hl. města Prahy, Továrna, Studio Hrdinů, Jablko.sk, Susedia na dvore, Socia, Slovenská národná galéria, České kultúrne centrum, ZSE, Ars Bratislavensis, Staré mesto, Jazz Tibet Club, Pastiche Filmz, Naše café, Kino Metropol, Divadlo na cucky, Piana na ulici, Zaparkuj, Knihovna Václava Havla, Nadace O2, BRNO šije, Komerční banka, SmetanaQ, Moravská galerie v Brně, SMB – Statutární město Brno
Program v Brně se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála.
 
 

Všichni dobří rodáci

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

Tiskové zprávy

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

V neděli 1. prosince se v Klicperově divadle uskuteční koncert Barbory Polákové v rámci jejího připravovaného turné Něhy.

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist