Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Hudební fórum Hradec Králové 2017 24/10 – 2/11 2017
12.10.2017

zpět


Hudební fórum Hradec Králové 2017 24/10 – 2/11 2017 Festival Hudební fórum Hradec Králové přináší soudobou hudbu ze světových pódií do sálu Filharmonie Hradec Králové. Dramaturgie staví především na orchestrálních dílech 2. poloviny 20. a počátku 21. století, přičemž jsou uváděna díla již ověřená a uznávaná mezinárodní odbornou veřejností. Autory skladeb jsou většinou aktuálně tvořící osobnosti, interpretačně se zde představila již řada světově známých dirigentů i sólistů a mnoho děl mělo na festivalu svou českou, či dokonce evropskou premiéru. Festival pořádá Filharmonie Hradec Králové ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava, který koncerty také živě přenáší.
 
·         Koncerty se světelným, výtvarným a pohybovým designem
·         Koncertní sál Filharmonie
·         Přímé rozhlasové přenosy na Českém rozhlasu Vltava
·         Vybrané koncerty ve vysílání European Broadcasting Union
---
 
·         Iberoamerická apoteóza lásky a umění
 
Út 24/10 2017, 20.00 h, sál FHK
Cristóbal Halffter / Peter Lieberson / Roberto Sierra
Edita Adlerová – mezzosoprán / Filharmonie Hradec Králové / José Miguel Rodilla – dirigent
 
Španělský skladatel Cristóbal Halffter složil hudební poctu švýcarskému mecenáši umění Paulu Sacherovi ve starobylé formě bitevní scény se závěrečným díkuvzdáním. Miliardy získané sňatkem s vdovou po spoluzakladateli farmaceutické společnosti LaRoche vracel Sacher veřejnosti formou velkorysé podpory kultury a stal se tak vzorem filantropů. Neoromantickou hudbu Nerudových písní od Petera Liebersona ocenila Univerzita v Louisville v roce 2008 Grawemeyerovou cenou. Básně o lásce a loučení Pabla Nerudy zhudebnil americký skladatel pro svou manželku, slavnou pěvkyni Lorraine Huntovou. Lorraine premiérovala písňový cyklus rok před smrtí, kdy již věděla, že onemocněla rakovinou. Skladatel portorického původu Roberto Sierra ve čtvrté symfonii „tropikalizoval“ tradiční formy klasické hudby. Užitím snového bolera nebo živelné rumby napodobil Dvořáka, který do struktury klasické symfonie dokázal začlenit rytmus furiantu. Vyvrcholením monumentálního zahájení festivalu bude Halffterovo Preludium pro Madrid na téma slavného fandanga Solera.
 
---
 
·         Krása japonským a impresionistickým pohledem
 
Čt 26/10 2017, 20.00 h, sál FHK
Toshio Hosokawa / Toru Takemitsu / Magnus Lindberg
Helena Suchárová Weiser, Shoko Yamada, Miroslav Beinhauer – klavír /
Janáčkova filharmonie Ostrava / Heiko Mathias Förster – dirigent
 
Opakem evropské představy lineárního času, která je živena křesťanskou nadějí na jednu regeneraci všeho v Kristově budoucím příchodu, je asijská periodická regenerace v cyklu. Hudební vyjádření koloběhu vody ve skladbě Cirkulující oceán od japonského skladatele Toshia Hosokawy symbolizuje koloběh lidského života. Jako symbol mateřství a života pojal moře i Debussy. Hudbu z jeho slavného stejnojmenného opusu vtělil japonský skladatel Toru Takemitsu do skladby pro dva klavíry a orchestr, kterou nazval Citát snu. Celou nezměrnou historii klavírního koncertního repertoáru vstřebal finský skladatel Magnus Lindberg do Klavírního koncertu č. 2. Vzorem ke krajnímu napínání možností, které dává hra na klavír, se Lindbergovi stal Ravelův Koncert pro klavír levou rukou stupňující k velkoleposti předvedení síly klavíristy po amputaci ruky v důsledku válečného zranění.
 
---
 
·         Pobaltské hlasy pro demokracii a posvátno
 
Út 31/10 2017, 20.00 h, sál FHK
Pēteris Vasks / Henryk Mikołaj Górecki / Wojciech Kilar
Marcin Koziak – klavír / Filharmonie Hradec Králové / Maciej Tworek – dirigent
 
Symfonii pro smyčce „Hlasy“ zkomponoval lotyšský skladatel Pēteris Vasks v době brutálních zásahů sovětské armády proti rodícím se demokraciím v pobaltských zemích. Proti obrněncům postavil mravní smýšlení tragických hrdinů, jejich schopnost podívat se do očí druhého a do vlastního svědomí. Henryk Mikołaj Górecki rezignoval kdysi na protest proti vměšování komunistické strany na funkci rektora Hudební akademie v Katowicích. Světově se pak proslavil třetí symfonií, jejíž nahrávka se stala v roce 1992 nejprodávanějším albem soudobého skladatele v dějinách. Festival uvede Góreckého Malé rekviem za jistou polku, které vyjadřuje lítost nad rozpadem Československa v roce 1993. Choreografii k hradeckému provedení Malého rekviem vytvořil Adam Halaš, vedoucí katedry nonverbálního divadla Akademie múzických umění v Praze. Wojciech Kilar předpověděl ve skladbě Exodus přechod přes komunistické Rudé moře. Mezi autorovy krystalicky čisté skladby patří první Klavírní koncert s extrémně náročným a současně efektním závěrem. Kilar za duchovní nepovažoval jen hudbu s příslušným textem, ale podobně jako Górecki věřil, že se Bůh těší ze samotné krásy, protože krásné je dobré a co je dobré, je svaté.
 
---
 
·         Spalující příběhy
 
Čt 2/11 2017, 20.00 h, sál FHK
Guillaume Connesson / James MacMillan / John Corigliano
Gabriela Demeterová – housle / Symfonický orchestr Českého rozhlasu /
Andreas Sebastian Weiser – dirigent
 
V kypící orchestrální poctě Beethovenovi „Flammenschrift“ se francouzský skladatel Guillaume Connesson nechává bez zábran okouzlit romantickou představou osamělé postavy prokleté osudem. Géniem, který raději chybuje, než aby byl opatrný. Název pochází z Mariánskolázeňské elegie J. W. Goetha věnované devatenáctileté Ulrice von Levetzow, která se „planoucím písmem“ zapsala do básníkova čtyřiasedmdesátiletého srdce. V 16. a 17. století zahynulo ve Skotsku na čtyři a půl tisíce lidí pro údajné čarodějnictví. V symbolické zádušní mši za oběti reformačních čarodějnických procesů vysloví skotský skladatel MacMillan varování před každou netolerancí a válkou za „svatou“ věc. Autorem animací a videoprojekce bude Pavel Trnka. Američan John Corigliano získal cenu Akademie (Oscara) za hudbu k filmu Krvavé housle. Film vypráví příběh fiktivního houslaře 18. století vyrábějícího mistrovský nástroj pro svého syna, který se má brzy narodit. Když porod skončí tragédií pro matku i dítě, přimíchá zoufalý stavitel houslí do laku nástroje krev své milované ženy. Zázračný zvuk nástroje od té doby přináší jeho majitelům slávu, za kterou si však nemilosrdně vybírá smrtící daň. Hudební materiál k filmu Corigliano rozvinul paralelně ve stejnojmenném houslovém koncertu.
 
---
Světelný design koncertů festivalu: Jaromír Vlček, osvětlovací a vizuální technologie: Petr Zima.
 
Marek Hrubecký, dramaturg HFHK

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

Lídři tuzemské audiovize přijali mezi sebe kromě začínajících producentů
i renomovaná postprodukční studia

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

DEN PRO RODINU

DEN PRO RODINU

Oblíbená akce pro malé i velké plná sportovních, výtvarných a dalších aktivit obohacená pestrým doprovodným programem. Takový bude hradecký Den pro rodinu 19. května 2024 od 10 do 17 hodin v Žižkových sadech. Přijďte si s námi užít zábavou nadupaný den!

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist