Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

BÍLÝ TESÁK – O DRSNÉM ŽIVOTĚ MEZI PSY A LIDMI
27.02.2018

zpět


BÍLÝ TESÁK – O DRSNÉM ŽIVOTĚ MEZI PSY A LIDMI Dobrodružný román Jacka Londona Bílý Tesák míří na jeviště Divadla Drak. V druhé premiéře sezóny 2017/2018, která proběhne v sobotu 3. března 2018 od 18 hodin, vystoupí pod vedením uměleckého tandemu Tomáš Jarkovský/Jakub Vašíček výhradně mužská část souboru. Výsledkem bude chlapský příběh plný nespoutanosti a dobrodružství, který zaujme děti i dospělé.
 
Slavný dobrodružný román Jacka Londona se mezi dětskou literaturu dostal spíše náhodou díky svému zvířecímu hrdinovi – psovi, jemuž koluje v žilách vlčí krev. Příběh se odehrává na Aljašce za časů zlaté horečky, prostředí zlatokopů a tuláků důvěrně poznal i Jack London. „Bílý Tesák je prototypem osamělého hrdiny, se kterým se od narození život nemazlí. V našich poměrech by se dal přirovnat ke klukovi z pasťáku. Musí neustále bojovat o své místo na světě, je jiný, není přijímán svým okolím a sám obtížně přijímá. Zároveň má v sobě určitou vnitřní čistotu a zranitelnost,“ představuje hlavního hrdinu dramaturg Tomáš Jarkovský.
 
Bílý Tesák má do vínku od přírody nadělenou divokost a nespoutanost. Vyrůstá v prostředí čisté a drsné aljašské přírody, dostane se do indiánské vesnice, později do města mezi zlatokopy, kde je používán pro bojové zápasy. Bojuje, je krutý a zákeřný a díky svému vlčímu původu vítězí. Naštěstí v jeho životě nastane zlom a on se dostane do rukou laskavého pána, „jak se ale celá jeho předchozí zkušenost otiskla v jeho duši a jestli dokáže najít klid, to už se diváci dozvědí v divadle. Nebo si na to budou muset odpovědět sami,“ směje se dramaturg Jarkovský.
 
Ačkoli by se v případě loutkového divadla nabízelo využití loutek pro ztvárnění vlčího a psího světa, loutka se na scéně neobjeví žádná. „V představení je použita kamera, která inscenaci buduje na vyostřené perspektivě používané právě v loutkářství,“ představuje svou koncepci režisér Jakub Vašíček. „Kamera zachycuje více či méně ostré detaily, které ukazují Tesákův pohled na svět. V našem pohledu na Londonův příběh lidé a psi jednou jsou. Díváme-li se na příběh očima Bílého Tesáka, nevidíme zásadní rozdíl mezi lidmi a psy. Jedněmi je ovládán, s druhými bojuje,“ doplňuje režisér Vašíček.Propojení divadelního a filmového vidění podporuje scéna Antonína Šilara, který na jeviště přenesl obraz arktické krajiny plné sněhu a ledu. V hlavní roli Bílého Tesáka se představí Milan Hajn, v dalších rolích vystoupí Dominik Linka, Jan Popela, Luděk Smadiš, Jiří Vyšohlíd a Milan Žďárský. Autorkou kostýmů je Tereza Venclová, hudbu k představení složil Daniel Čámský. Představení je vhodné pro děti od 9 let.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist