Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Moliére - LAKOMEC
11.03.2019

zpět


Moliére  - LAKOMEC Čtvrtou premiérou Klicperova divadla v sezóně 2018/2019 bude slavná Moliérova komedie Lakomec. Tato geniální hra je i po více jak 350 letech považováno za špičku komického žánru a ze své vtipnosti a trefnosti neztrácí nic ani v dnešních dnech. Režie se ujal Michal Hába a je to jeho již druhá spolupráce s Klicperovým divadlem. Poprvé se hradeckému publiku představil výborným zpracováním současného německého dramatu Černá voda.
Moliérův Lakomec je třeskutá komedie, která s chirurgickou přesností útočí nejen na naše bránice, ale i na základní podstatu našeho chování a uvažování. Harpagonova chorobná touha po penězích a závislost na majetku je pro naši dobu příznačnější ještě více, než pro Francii za vlády Ludvíka XIV. V době, kdy je produktivita a blahobyt známkou kvalitního a úspěšného života, kdy mít dům a auto je společenskou nutností a kdy absence dovolené u moře je společností vnímána jako životní selhání, je právě tato hra léčivým balzámem, který nám umožní podívat se na věci s humorem a nadhledem. Moliér byl skvělý pozorovatel lidských neřestí a mravů, které pak se silou a drzostí sobě vlastní přenášel do svých textů. Díky němu máme skvělou možnost si v dnešní uspěchané době na chviličku sednout, vydechnout a od srdce se zasmát figurkám, kterých je i dnešní svět stále plný. Motorem této skvělé komedie jsou dva generační postoje, starý, despotický, konzervativní, proti mladému, bezohlednému a nezodpovědnému. Maniakální touha po penězích a podvod jako legitimní řešení problému je příznačný pro každou dobu. Pojďme se tomu společně s největším francouzským dramatikem vysmát i dnes!
Moliérovi hrdinové v obecné rovině myslí především nad tím, jak co nejvíce prospět sami sobě. A právě z toho pramení otázky, které nám autor hry klade: Je v bezbřehém individualismu prostor pro lásku, cit, přátelství, rodinu? A umožní nám obrovské jmění dosáhnout životního štěstí? „Moliér nepsal ani tak plnohodnotné charaktery, ale spíše personifikované lidské vlastnosti, které vykresluje v těch nejostřejších liniích až na samotné hranici absurdnosti. V naší inscenaci se zabýváme nejenom Harpagonem, ale i tím, jak zhoubný a plíživý vliv může mít právě toto ztělesněné lakomství na lidi okolo něj. Jak se jím lidé nakazí a jak jsou pak zvířecky hnáni svými touhami a potřebami, jak jdou doslova hlavou proti zdi. Jak se chovají komicky a hloupě, jak jsou vlastně směšní. Divák se pak nad jejich počínáním může smát podobně, jako když sleduje psa, který se honí za vlastním ocasem. Poznávat občas v jejich snažení sám sebe je ve výsledku ohromná legrace,“ říká o inscenaci dramaturg Martin Satoranský. „S Moliérem není od věci zvolit slovo podvratnost. Dokázal kritizovat dobové autority, nabourávat zažité stereotypy a ještě si za to nechat zaplatit i zatleskat. Příkladem za všechno mohou být konce jeho her - po sžíravé kritice přichází “konec dobrý všechno dobré” v tak nepravděpodobné konstelaci, že se člověk těžko může ubránit dojmu, že celý happyend je schválně a tedy podvratně “vylhaný”. Podvratnost v sobě nesou i promluvy jednotlivých postav. Obsahují až brechtovský sebekomentář, který může být zdrojem hereckého nadhledu a sebeironie. Zřejmě proto jsou Moliérovy hry dodnes “klasikou”, rozhodně ale ne suchou, mrtvolnou. A těžko mohou být “jen” příjemnými komediemi k pobavení. Těším se, co na naší interpretaci řeknou diváci.,“ dodává režisér Michal Hába.
Tvůrci Lakomce zvolili k této klasické látce moderní a netradiční přístup. Zároveň se, stejně jako sám velký dramatik, nechali inspirovat skvělou italskou lidovou commedií dell´arte, postavenou na výrazných typech a precizních komických výstupech, a která i Moliérovi sloužila jako bohatá studnice vtipů, gagů a komických situací.
Lakomec je jedno z nejcitovanějších a nejhranějších Moliérových děl. Zasmáli se mu už miliony lidí a uhranul i takové osobnosti, jako byl francouzský filosof Henri Bergson, spisovatel Michail Bulgakov a v neposlední řadě i „král slunce“ Ludvík XIV.
V hlavní roli hamižného Harpagona se divákům představí Filip Richtermoc, jeho děti Elišku a Kleanta hrají Kryštof Bartoš a Natálie Holíková. V roli úslužného správce Kleanta, Eliščina nápadníka, se diváci mohou těšit na Matěje Anděla a krásnou Marianu, o kterou se pere otec i syn, ztvární nová posila uměleckého souboru Anna Peřinová.  Helena Korejtková dodá půvab prohnané dohazovačce Frosině. V roli prohnaného sluhy Štiky a pana komisaře diváci uvidí Miroslava Zavičára, v roli podvodníčka Šimona a ctihodného pana Anselma pak Františka Staňka. Dobráckého kuchaře Jakuba ztělesní Zora Valchařová Poulová.
V inscenačním týmu jsou pak pravidelní spolupracovníci režiséra Michala Háby, výtvarnice Adriana Černá a hudebník Jindřich Čížek. Dramaturgem inscenace je Martin Satoranský.

Moliére
LAKOMEC
 
Režie: Michal Hába
Dramaturgie: Martin Satoranský
Výprava: Adriana Černá
Hudba: Jindřich Čížek
 
Osoby a obsazení:
 
                                                           Harpagon     Filip Richtermoc
                                                             Kleantes     Kryštof Bartoš
                                                                Eliška     Natálie Holíková
                                                                  Valér     Matěj Anděl
                                                              Mariana     Anna Peřinová
                                                              Frosina     Helena Korejtková
                                                                Jakub     Zora Valchařová-Poulová
                                       Štika / Sluha / Komisař     Miroslav Zavičár
                                       Šimon / Sluha / Anselm     František Staněk
 
Premiéra 16. března 2019 na hlavní scéně.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist