Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

BIO CENTRAL SE CHYSTÁ NA FESTIVAL JEDEN SVĚT
13.03.2019

zpět


BIO CENTRAL SE CHYSTÁ NA FESTIVAL JEDEN SVĚT Dnešním dnem začaly školní projekce dokumentů pro děti a mládež z festivalu Jeden svět a už příští týden Bio Central otevře program  i veřejnosti. Jeden svět veze dokumenty do Centralu letos už posedmé. Od 19. do 22. března chystá kino pro návštěvníky skoro dvacítku filmů, spoustu doprovodných akcí a také tematickou výstavu. Projekce filmů navíc doprovodí diskuze nad aktuálními tématy.
 
"Tématem letošního ročníku festivalu je Bezpečná blízkost. Blízkost nebo vzdálenost, jakou vnímáme jako bezpečnou pro nás - ať už jen u nás v hlavě nebo geograficky. Témata, která možná až dost často vídáme denně ve zpravodajství, na internetu nebo se o nich mluví, nám často připadají nebezpečně blízká, zatímco jen kousek od nás - tam, kde se cítíme doma, se děje něco důležitého a ne vždy třeba úplně příjemného. Témata, která jsou nám vzdálená, jsou nám přitom paradoxně mnohem blíž. O tom všem bude letošní Jeden svět,” zve na festival Ilona Machová z Bia Central a shrnuje to nejlepší, co diváky na festivalu čeká:
 
V úterý 19. března začneme sportovně - fotbalem na dvorku kina. Po něm bude následovat projekce dokumentu Domácí zápas o talentované fotbalistce z Ukrajiny. V hlavním čase nahlédnou diváci do rodiny Tomia Okamury a blíže poznají jeho bratry prostřednictví filmu Filipa Remundy z cyklu Český žurnál: Bratři Okamurovi. Režisér film přijede osobně uvést a chybět nebude ani diskuze s diváky.
 
Od středy se budou ve dvoraně kina bezplatně směňovat semínka, sazenice, ale třeba i pokojovky. Tato akce - tzv. swap - bude probíhat denně až do pátku 22. března. Ve velkém sále se v hlavních čase budou probírat aktuální témata. V 18 hodin to bude film Na jejích bedrech o Nadje Muradové, která získala Nobelovu cenu míru za boj proti sexuálnímu násilí ve válce. Od 20 hodin mohou diváci vidět film Bohové z Molenbeeku. Dokument nahlížený očima dětí žijících v bruselské čtvrti Molenbeek byl oceněn mnoha cenami a vyhrál mj. i Cenu diváků a kritiků na festivalu DocPoint v Helsinkách.
 
Ve čtvrtek se bude Bio Central zabývat fenoménem života na sociálních sítích - dokument #Follow me upozorňuje na problematiku falešných účtů, bezpečnosti na internetu, ale i na téma sebepřijetí a vlastní identity, kterou prostřednictvím sociálních sítí lidé prezentují. Celý večer bude probíhat Veganská večeře, v sále se bude cvičit jóga a od 20:30 hodin budou diváci sledovat střet současných třicátníků z Berlína s realitou polského venkova ve snímku Vesnice plavajících krav.
 
Poslední den festivalu se bude upcyklovat. To znamená, že se budou věci starší přetvářet na věci nové nebo se těmto věcem starším vdechne nový život díky opravám a úpravám. V pátek půjde hlavně o oblečení - nejčastěji o trika a mikiny.
Festival zakončí dva pozitivní snímky - Příběh cesty kolem světa a tragikomický příběh hudební skupiny Gypsy Band Lomnické Čháve Kapela.
 
Kompletní program festivalu včetně doprovodných akcí mohou diváci najít na stránkách kina: www.biocentral.cza aktuální dění sledovat i na FB Jeden svět Hradec Králové.
 
Vybrané filmy budou opatřeny speciálními titulky pro diváky se sluchovým postižením, diváci budou moct vyzkoušet i tzv. relaxované projekce (Kino v klidu). V rámci cyklu Senior bio bude uveden český snímek Ještě nekončíme, po němž bude následovat debata o možnostech trávení volného času v seniorském věku.

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

XXXVIII. ročník soutěže ve zpěvu národních písní
„Praví se, že píseň národní jest kvítko na luzích vlasteneckých vyrostlé, ježto příroda sama vychovala.“ K. J. Erben

Kuntari, Julek Ploski

Kuntari, Julek Ploski

datum: 26.4. 2024, 20h
místo: Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice
info: https://www.divadlo29.cz
pořádá: Divadlo 29 a MENU

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist