Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Happening ZUŠ Open v Královéhradeckém kraji opět pozve do kouzelného světa umění v režii malých umělců
06.05.2019

zpět


Happening ZUŠ Open v Královéhradeckém kraji opět pozve do kouzelného světa umění v režii malých umělců Na přelomu května a června bude celá republika patřit malým umělcům, kteří ve veřejném prostoru rozehrají pestrý programvšeho druhu. 420 základních uměleckých škol letos poprvé ve dvoudenním termínu 31. května – 1. června spojí své síly mimo jiné i na krajských akcích, které na jednom podiu dokáží atraktivně prezentovat pestrý program škol celého kraje. Navíc v rámci tohoto ročníku dávají mladým talentům základních uměleckých škol, kteří prošli programem MenART, prostor ve svých oficiálních programech oba přední české festivaly – Pražské jaro a Smetanova Litomyšl. ZUŠ Open, který se s největším počtem zapojených účinkujících v České republice stává kulturní událostí roku, letos trefně nabídne i nespočet možností, jak oslavit Den dětí. Malí umělci se vydají do ulic, na náměstí, budou vystupovat v kostelích, zámcích, muzeích čidomovech důchodců, ale jejich uměním ožijí i nádraží, nákupní centra nebo kavárny. Tvořivosti se meze nekladou, a tak společná radost z hudby, tance, divadla i výtvarného umění rozzáří celou republiku.
Program ZUŠ OPEN v Královéhradeckém kraji
K vrcholům letošního ročníku v Královéhradeckém kraji bude patřit celodenní sobotní program oslavy Dne dětí na poutním místě Neratov, kde uměním žáků a jejich pedagogů ožije nejen kostel nanebevzetí Panny Marie, ale i celá obec Neratov. Školy z Královéhradeckého a Pardubického kraje chystají celou řadu hudebních vystoupení v poutním kostele i ve venkovních prostorách, tvůrčí dílny v budově sdružení Neratov, do kterých zapojí taktéž místní komunitu pečující o bližní s postižením. Vrcholem dne bude slavnostní večerní koncert, na kterém budou účinkovat žáci obou krajů. Cílem tohoto projektu je taktéž  poukázat na výjimečnou hodnotu činnosti Sdružení Neratov.
Zajímavý program nabídne i Dvůr Králové nad Labem, kde se v pátek můžete potkáš s malými umělci třeba na náměstí T. G. Masaryka, v kostele Českobratrské církve evangelické, v Městském muzeu či pasáži 80. Uměním ožije v pátek i celý zámecký park v Jičíně a na sobotu si zase připravilo zajímavý program na historickém náměstí Nové Město nad Metují, které ho spojilo s Food Art Festivalem. Pestrý program proběhne i v dalších městech Královéhradeckého kraje. Podrobný program je k dispozici na www.zusopen.cz.
 
ZUŠ Open umožňuje vznik krásných společných projektů a setkání uměleckých škol, která rozvíjí vzájemné vazby a v neposlední řadě dokumentuje pestrost uměleckých oborů a života základních uměleckých škol v rámci regionů. Do jednotlivých akcí se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů a dalších kulturních institucí či festivalů. „Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den.“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová a dodává: „V každém ze 14ti krajů republiky se můžeme těšit alespoň na jeden společný projekt, na kterém se podílejí základní umělecké školy napříč regionem.“
Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, komentuje: „Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovskýa Jan Kodet. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.
Více informací na www.zusopen.cznebo na www.facebook.com/zusopen.
 
ZUŠ Open 2018 – ohlédnutí
Do II. ročníku celostátního happeningu ZUŠ Open, který se uskutečnil 24. května 2018, se zapojilo 400 základních uměleckých škol z 300 měst a obcí Čech a Moravy. Dohromady bylo uspořádáno na tisícovku koncertů, tanečních i divadelních představení nebo výstav, na kterých odhadem účinkovalo okolo 130 000 malých umělců. ZUŠ Open se tak zřejmě stala nejrozsáhlejší kulturní akcí v historii České republiky. Malí umělci si na řadě míst zahráli s profesionály. Na náměstích, v ulicích, kulturních domech, divadlech, galeriích, parcích, kostelech, nemocnicích, v domovech pro seniory, na hradech a zámcích, ale i na nádražích, v nákupních centrech či kavárnách se rozehrála velmi pestrá přehlídka napříč uměleckými obory a žánry pro širokou veřejnost bez ohledu na věk. Na mnoha místech se otevřely školy veřejnosti v rámci zahradních slavností či programů v budovách škol, na kterých se podílela všechna jejich oddělení. Dramaturgické nápady škol byly ve většině případů velmi originální, návštěvníci ZUŠ Open se mohli svézt v hudebním autobusu či na lodi, mnohé akce škol nesly jasnou tematickou linku, řada programů propojila doslova celé město či region. Některé školy ve svých projektech zohlednily 100 let výročí založení Československé republiky. ZUŠ Open v Praze vyvrcholilo programem na půdě Senátu České republiky ve Valdštejnské zahradě, do kterého se zapojily hudební soubory, sbory, taneční i divadelní skupiny ze všech krajů ČR.
MenART

Nadační fond Magdaleny Kožené rozšířil své aktivity o projekt MenART, který je unikátním ročním stipendijním programem mentoringu uměleckého vzdělávání, do kterého se mohou zapojit nadaní žáci základních uměleckých škol a jejich učitelé. Do role mentorů vstupuje devět předních osobností umělecké scény, které reprezentují 5 oborů zastoupené v programu: klasickou hudbu, autorskou tvorbu, výtvarným oborem, literárně-dramatickým oborem a tancem. V letošním II. ročníku jsou v roli mentorů za klasickou hudbu houslista Jan Fišer, sopranistka Kateřina Kněžíková a klavírista Ivo Kahánek, za autorskou tvorbu skladatelka a klavíristka Beata Hlavenková a zpěvačka Radka Fišarová, za výtvarné umění grafička Alžběta Skálová a sochař Michal Gabriel a nově také za literárně-dramatický obor Viliam Dočolomanský a za tanec Jan Kodet. Ti se budou se studenty a jejich pedagogy během školního roku 2019/2020 pravidelně setkávat. Nadační fond se tak soustředí na podporu a rozvoj mladých talentů a inspiraci pedagogů.

Nadační fond Magdaleny Kožené
Mezzosopranistka Magdalena Kožená iniciovala podporu základních uměleckých škol jako světově jedinečného konceptu uměleckého vzdělávání založením nadačního fondu na začátku roku 2016. Členem správní rady fondu a spolupatronem akce je také generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat,"říká světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená.
V České republice funguje 492 základních uměleckých škol, ve kterých studuje 251 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický
Posláním fondu je cílená podpora budování pozice ZUŠ jako prestižního a unikátního systému moderního uměleckého vzdělávání.
Více podrobností o aktivitách fondu na www.nfkozena.cz.


ZUŠ OPEN pořádá:
Nadační fond Magdaleny Kožené a základní umělecké školy v ČR
Patronka a zakladatelka nadačního fondu: Magdalena Kožená
Spolupatron: David Mareček
Ve spolupráci:Asociace základních uměleckých škol ČR
Garanti:Alice Nellis (literárně dramatický obor), Maxim Velčovský (výtvarný obor)
Mecenáš:Julius Prüger
Podporovatel:Prague Classic Awards, Centrální depozitář cenných papírů, Aveton, OSA
Záštitu udělili:   Milan Štěch – místopředseda Senátu Parlamentu ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo kultury ČR; Mgr. František Lukl, MPA, předseda Svazu měst a obcí ČR
Regionální záštity: Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová – hejtmanka Středočeského kraje, Mgr. Jana Vildumetzová – hejtmanka Karlovarského kraje, Mgr. Ivana Stráská – hejtmanka Jihočeského kraje, PhDr. Jiří Štěpán Ph.D. – hejtman Královéhradeckého kraje, prof. Ing. Ivo Vondrák CSc. – hejtman Moravskoslezského kraje, JUDr. Bohumil Šimek – hejtman Jihomoravského kraje, JUDr. Martin Netolický – hejtman Pardubického kraje, Martin Půta – hejtman Libereckého kraje, Ladislav Okleštěk – hejtman Olomouckého kraje, Mgr. Bc. Petr Šmíd- náměstek hejtmana Ústeckého kraje, Bc. Josef Bernard – hejtman Plzeňského kraje, MUDr. Jiří Běhounek – hejtman Kraje Vysočina, Jiří Čunek – hejtman Zlínského kraje, MUDr. Zdeněk Hřib – primátor HLMP, Mgr. Martin Baxa - primátor města Plzeň, Ing. Viktor Vojtek, Ph.D. – náměstek primátora města České Budějovice,
 
Hlavní mediální partneři:Česká televize a Český rozhlas
Mediální partneři:Deník, Harmonie, Classic Praha, Týden, Katolický týdeník, Týdeník rozhlas,
S dětmi v Praze, S dětmi v Brně, Kamsdětmi.com, Regionální vydavatelství

www.zusopen.cz
 
Stipendijní program MenART je realizován díky podpoře společnosti RSJ
Za podpory Nadačního fondu AVAST a Nadace Albatros
Partnerské instituce: HAMU, UMPRUM, ZUŠ Kroměříž!
Spolupracující instituce – MHF Pražské Jaro, Národní festival Smetanova Litomyšl, AZUŠ, Národní institut pro další vzdělávání, DOX
www.menart.cz

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist