Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

SYSLI ZE ZOO PRAHA PUTUJÍ NA LOUNSKO, KDE VZNIKNE NOVÁ KOLONIE
23.07.2019

zpět


SYSLI ZE ZOO PRAHA PUTUJÍ NA LOUNSKO, KDE VZNIKNE NOVÁ KOLONIE Pracovníci Zoo Praha v pondělí v Africkém výběhu odchytili devětadvacet volně žijících syslů obecných, kteří budou v úterý vypuštěni do lokality Hliniště poblíž obce Raná v západní části Českého středohoří. V místě, odkud pochází část jejich předků, se tak stanou jedněmi ze zakladatelů nové volně žijící populace. Záchranný program sysla obecného koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
(AOPK ČR).
AOPK v úterý vypustí v lokalitě Hliniště zhruba stovku v ČR kriticky ohrožených syslů obecných; kromě těch pražských patrně také ze Zoo Brno, ze záchranné stanice v Zoo Hluboká a několik jedinců z německých Zoo Norimberk a Opel Zoo. Pražská zoo se přímé repatriace účastní poprvé, do záchranného programu se však zapojila již před mnoha lety, když pod Sklenářkou, kde bývala kolonie syslů až do konce 60. let, nejprve nechala spásat trávu ovcemi a následně pro sysly vybudovala vypouštěcí voliéru. V roce 2006 se do ní nastěhovali první jedinci odchycení v pražských Letňanech.
„Tvorba kolonie trvala několik let, k poslednímu doplnění došlo v roce 2011. Sysli se do voliéry stěhovali z několika lokalit, abychom omezili příbuzenskou plemenitbu. Již třetím rokem projektu se objevila první mláďata ve voliéře, sedmou sezónu se pak mláďata poprvé narodila mimo voliéru,“ popsal kurátor chovu savců Zoo Praha Pavel Brandl.
Po čtrnácti sezónách je kolonie stabilní, nezávislá na voliéře a přikrmování a je možné ji využít pro vypouštění syslů i mimo areál zoo. Zoo Praha je současně posledním místem v Praze, kde lze sysly obecné ve volnosti najít.
„Je to takový paradox – velká kolonie bývala v Letňanech. Když se uvažovalo
o tom, že by v Praze mohla být olympiáda, měla mít ve znaku právě ‚letňanského sysla‘,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Dnes je jediná pražská kolonie syslů v areálu naší zoo. Předkové našich syslů pocházejí z Letňan nebo z oblasti Rané. Jsme rádi, že se sysli ze Zoo Praha nyní stanou zakladateli nové volně žijící populace.“
Současné lokality výskytu sysla jsou zcela izolované a většinou málo početné. Za této situace dochází snadno k jejich zániku. Ještě na začátku tisíciletí se hovořilo o pouhých 25 přežívajících koloniích a zhruba 2500 – 3000 posledních syslech. AOPK proto v roce 2008 iniciovala záchranný program. Dnes už je početnost syslů obecných sice o něco příznivější, ale stav zůstává vážný – v roce 2018 byla početnost odhadována na 5 600 – 6 600 jedinců. Více informací o záchranném programu najdete zde: http://www.zachranneprogramy.cz/sysel-obecny/

Foto 1: Pracovníci Zoo Praha v pondělí v Africkém výběhu odchytili devětadvacet volně žijících syslů obecných, kteří se stanou jedněmi ze zakladatelů nové volně žijící populace v Českém středohoří. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist