Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Jubilejní Jazz Goes to Town přivezl do Hradce umělce ze čtyř kontinentů, 26. ročník připraví nový dramaturg
15.10.2019

zpět


Jubilejní Jazz Goes to Town přivezl do Hradce umělce ze čtyř kontinentů, 26. ročník připraví nový dramaturg Hudebníci ze čtyř kontinentů a dvaceti zemí světa v pěti festivalových dnech. Tuzemské hvězdy i české premiéry zahraničních umělců. Workshop klavírní tvorby s Beatou Hlavenkovou, pouliční koncert nizozemské formace The Zebra Street Band a jeden z prvních koncertů Binkera Goldinga po vydání jeho nejnovějšího alba. Takový byl 25. ročník festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town, který 8.–12. 10. 2019 proběhl na osmi místech po celém Hradci Králové i v samotných ulicích města.
 
Většina umělců se na letošním ročníku festivalu představila v české premiéře. Zahájení ve Studiu Beseda obstaral mezinárodním oktet Didrik Ingvaldsen Ensemble, který divákům nabídl nevšední průnik skandinávské, berlínské a české jazzové scény. Festival se na konci týdne do Studia Beseda vrátil, energický závěr pětidenní akce zde patřil patnáctičlennému severskému bigbandu s názvem Paal Nilssen-Love’s Large Unit.
 
Mezi divácky nejúspěšnější patřil dvojkoncert kvartetu Binker Golding’s Band britského saxofonisty Binkera Goldinga a polského kvintetu Wojteka Mazolewskiho, který se řadí k aktuální špičce polského moderního jazzu. Binker Golding je držitelem několika ocenění za svou tvorbu (MOBO Best Jazz 2015, Jazz FM Award, Parliamentary Jazz Award) a na Jazz Goes to Town představil své nové album v kině Bio Central.
Podobný úspěch sklidila i energická trojice Digital Primitives, jehož ústřední postava Cooper-Moore je jednou z nejvýraznějších osobností nezávislé newyorské jazzové scény. Organizátorům se po několika letech podařilo skloubit časové možnosti tohoto jedinečného tria s termínem festivalu a posluchači jeho účast patřičně ocenili závěrečným potleskem vestoje.
 
Za tuzemské umělce sklidila výrazný úspěch především skladatelka a zpívající pianistka Beata Hlavenková. Prostory showroomu hradeckéPETROF Gallery byly kompletně zaplněny, organizátoři museli dokonce navýšit kapacitu sálu a přidat místa k sezení, aby mohlo být uspokojeno více návštěvníků festivalu.
 
Zájem široké veřejnosti vzbudil také pouliční koncert holandských The Zebra Street Band, kteří prováděli návštěvníky po jednotlivých koncertech během pátečního programu. Během hudební produkce v ulicích Hradce Králové nalákali kolemjdoucí, kteří se připojili do průvodu a účastnili se dalšího festivalového programu. Své celodenní vystoupení zakončili v NãPLAVKA café & music bar, kde druhý den festivalu vystoupili také další ze zástupců české jazzové scény, formace mladých jazzmanů Pavel Zlámal & PQ pod vedením zkušeného saxofonisty Pavla Zlámala.
 
Festival kromě pouličního koncertu opět nabídl ve svém programu vystoupení v netradičních prostorách. Česká kapela Jungle Debris se představila v Restauraci Černý kůň, festival zavítal také do Sboru kněze Ambrože (Michael Moore & Ziv Taubenfeld), Městské hudební síně (Klaus Kugel & Pavel Hrubý) nebo Galerie moderního umění, kde svoje putovní vystoupení zahájili zmiňovaní The Zebra Street Band.
 
„Na festivalu jsme letos přivítali celkem 67 hudebníků. 26. ročník proběhne v Hradci Králové od 6. do 10. října 2020. Od příštího ročníku dochází ke změně v našem týmu. Dosavadního dramaturga Zdeňka Závodného nahradí Michal Wróblewski, kterého jsme vybrali v rámci výběrového řízení letos na jaře,” doplňuje Barbora Hodonická, ředitelka neziskovky kontrapunkt, která festival pořádá.
Děkujeme všem interpretům, návštěvníkům, našim partnerům a v neposlední řadě Zdeňkovi Závodnému za spolupráci v uplynulých letech.
 
Kompletní program a další informace naleznete na webu festivalu www.jgtt.cz.
 
Sledovat nás můžete také na FACEBOOKUa INSTAGRAMU.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist