Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

KRAJINA SKRYTÁ UVNITŘ SVĚTA – OBRAZY ORLICKÝCH HOR
04.11.2019

zpět


KRAJINA SKRYTÁ UVNITŘ SVĚTA – OBRAZY ORLICKÝCH HOR 14. listopadu 2019 – 2. února 2020
Tajemná smrková zákoutí i pohledy na malebné vesničky v podhůří. Exkurz do světa svébytné krajiny Orlických hor a její umělecké reflexe nabízí nová výstava Krajina skrytá uvnitř světa – Obrazy Orlických hor, která bude zahájena ve čtvrtek 14. listopadu v 17:30 v Galerii moderního umění v Hradci Králové.
Ochoz čtvrtého patra galerie se od poloviny listopadu do začátku února promění na procházku po stopách umělců, které inspirovalo území Orlických hor. Vztah člověka a přírody to je téma, které se dnes zdá býti více aktuální než kdykoliv předtím. Jak se proměnily Orlické hory v průběhu několika desítek let? Umíme se ještě vůbec zastavit a jen tiše vychutnávat krásy přírody? V krajině skryté uvnitř světa najdeme průhledy hlubokým lesem, pohledy do ztemnělého stromoví, cesty klikatící se mezi poli, horské paseky, potoky, vesnické chalupy a další každodenně prožívané skutečnosti, které zachytilo ve svých dílech několik generací výtvarných umělců, jež se narodili, žili či přijížděli malovat a tvořit právě sem do Orlických hor a jejich podhůří. Zdejší hornatá krajina se jim svojí vizualitou a přírodní atmosférou stala od padesátých let 19. století inspirací a zůstala jí po celé 20. století, kdy se postupně přiřadila mezi nejvýraznější regiony pevně spjaté s českým krajinářstvím.
Výstava nesoucí název Krajina skrytá uvnitř světa – Obrazy Orlických hor připravená Galerií moderního umění v Hradci Králové ve spolupráci s regionálními institucemi mapuje umělecko-historický vývoj krajinářství Orlických hor s důrazem na výrazné umělecké individuality a reflektuje pestrou síť vztahů a tvůrčích vazeb mezi jednotlivými umělci s ohledem na jejich umělecká východiska.

„Naším záměrem je poukázat na rozmanitost tvůrčích pohledů na krajinu, navodit atmosféru vhodnou k bilancování proměny prostředí, ve kterém žijeme, a k zamyšlení o časech minulých, přítomných a budoucích, připomenout naše kulturní dědictví. Prezentovaný příběh je otevřen pro každého, kdo v něm chce číst, hledat a objevovat vlastní souvislosti prostřednictvím výtvarného umění,“ shrnuje výstavu kurátorka Klára Zářecká. Nechte si ujít jedinečnou možnost putovat po krajinách skrytých uvnitř světa i srdcí umělců napříč časem a výtvarnými směry.
K umělcům-krajinářům, jejichž díla jsou zastoupena na výstavě, patří Viktor Faltis, Alois Fišárek, Vladimír Hanuš, Miloslav Hégr, Oldřich Hlavsa, Miloslav Holý, Václav Hrbek, Josef Hubáček, Antonín Hudeček, Jiří Hudeček, Dana Jandová, Dagmar Junek Hamsíková, Jiří Kaloč, Robin Kaloč, Alois Kalvoda, Miroslava Kocmanová-Perná, Václav Korejz Blatinský, Alois Krčmář, Leoš Kubíček, Aleš Lamr, Milan Langer, Herbert Garrigue Masaryk, Julius Edvard Mařák, Otakar Nejedlý, Bedřich Piskač, Emil Arthur Pitterman-Longen, František Ronovský, Vojtěch Sedláček, Antonín Slavíček, Helena Slavíková, Dana Sokolová, Jan Steklík, Antonín Střížek, Jindřich Šimek, Václav Špála, Josef Štolovský, Jan Trampota, Vratislav Trampota, Richard Wiesner, Jarmila Zábranská – Sychrová, Bořivoj Žufan a další.


Základní informace o výstavě

Termín konání
15. listopadu 2019 – 2. února 2020

Zahájení výstavy
Vernisáž se koná ve čtvrtek 14. listopadu 2019 v 17:30 hodin.

Místo konání
Galerie moderního umění v Hradci Králové
Velké náměstí 139/140
500 03 Hradec Králové
www. galeriehk.cz

Otevírací doba
každý den mimo pondělí 10–18 hodin

Vstupné na výstavu
Dospělí 60 Kč, rodinné vstupné 100/50 Kč, senioři, ZTP, studenti do 26 let 30 Kč

Kurátorka výstavy
Mgr. et Mgr. Klára Zářecká, Ph.D.

Odborná spolupráce
Mgr. Vlastislav Tokoš, Bc. Anna Zemanová

Instalace výstavy ve spolupráci
Miroslav Podhrázský, Josef Zavoral, Anna Benešová

Kontakt pro novináře
komunikace@galeriehk.cz, klarazarecka@email.cz

Doprovodný program
V rámci doprovodného programu proběhnou přednášky, workshopy i hudební performance, jejich termíny i anotace budou postupně uveřejňovány na webu a facebookové stránce galerie.
4. prosinec 2019 - středa v 17 hodin
KRAJINA SKRYTÁ UVNITŘ SVĚTA – OBRAZY ORLICKÝCH HOR,
Komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou Klárou Zářeckou

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist